Без личне карте више од 240.000 грађана у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Без личне карте више од 240.000 грађана у БиХ


Foto: Ilustracija
Личну карту Босне и Херцеговине у посједу тренутно нема 243.078 грађана, док је нешто већи број лица без возачке дозволе, чак 252.995, подаци су Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) Босне и Херцеговине.

Како су истакли за "Независне новине", то је укупан број лица којима су истекли лични документи, а нису поднијела захтјеве за издавање новог документа.

Напомињу да, када су у питању возачке дозволе, треба имати у виду да одређен број особа због старосне доби није у могућности управљати моторним возилима, те да из тих разлога немају важећи документ.

Из ИДДЕЕА подсјећају да је лична карта јавна исправа којом се доказује идентитет, чињеница мјеста и датума рођења, пребивалишта, односно боравишта за расељено лице и држављанства БиХ. 

С обзиром на чињеницу да је посједовање личне карте законска обавеза, сваки држављанин старији од 18 година, са пребивалиштем у Босни и Херцеговини, дужан је имати личну карту издату у мјесту пребивалишта.

Према подацима којима ИДДЕЕА располаже за 2021. годину, без важеће личне карте било је 241.644 грађана, док се та цифра повећала у 2022. години за око 1.000 грађана, те је према званичним подацима без овог документа било 242.869 лица.

Наводе да су то званични подаци за грађане без важећих документа за претходне двије године без поднесеног захтјева за издавање новог документа.

Како истичу, рок за подношење захтјева за издавање личне карте је 60 дана након навршених 18 година живота или 60 дана након што се лице стално настани у БиХ ако је навршило 18 година живота. 

Рок за подношење захтјева за замјену личне карте је 15 дана прије истека исте. 

Из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ напомињу да је за кршење ове законске обавезе прописана новчана казна од 30 КМ до 300 КМ.

Према евиденцији о личним картама коју технички води и одржава ИДДЕЕА, број личних карата које се налазе у статусу издат документ, што значи да се налазе у посједу грађана, је 3.070.506, док је број личних карата које истичу 2023. године 140.783.

Како истичу, Правилником о цијени личних документа прописана је висина накнаде која се плаћа приликом издавања личних докумената, личне карте и возачке дозволе за грађане Босне и Херцеговине, као и начин уплате, расподјела и намјена средстава остварених издавањем ових докумената.

Чланом 2. поменутог правилника прописана је висина накнаде личних докумената и то за личну карту 18 КМ, док је за возачку дозволу потребно издвојити 60 КМ.

(Независне)