БиХ напредовала, без визе у 118 држава :: Semberija INFO ::

 

БиХ напредовала, без визе у 118 држава


У најновијем извјештају о најмоћнијим пасошима за ову годину, који је објавио "Тхе Хенлеy Пасспорт Индеx", БиХ је напредовала за два мјеста у односу на прошли извјештај, а наши грађани могу без визе ући у 118 држава свијета.

Босна и Херцеговина се према новом извјештају налази на 47. мјесту.

Испред БиХ се налазе државе као што су Молдавија, Микронезија, Палау, Маршалска Острва, Кирибати и Венецуела.

Како се наводи у овом извјештају, први пут у пет година Јапан није на првом мјесту, већ је то Сингапур, чији грађани без визе могу посјетити 192 од 227 земаља свијета.

На другом мјесту су Њемачка, Италија и Шпанија, чији становници могу посјетити 190 земаља свијета.

Даље слиједе Аустрија, Финска, Француска, Јапан, Луксембург, Јужна Кореја и Шведска, чији грађани могу посјетити 189 земаља свијета.

Четврто мјесто заузимају Данска, Ирска, Низоземска и Уједињено Краљевство (188).

Када се погледају земље региона, Босна и Херцеговина је боља само од Албаније, која је одмах иза ње на 48. мјесту.

Тако је најбоља од земаља региона Словеније, која је на деветом мјесту, а слиједи Хрватска на 14. мјесту, Србија на 34, сјеверна Македонија на 43, а Црна Гора на 44. мјесту.

На зачељу "Тхе Ханлеy Пасспорт Индеx" листе су државе чији пасош омогућава улаз без виза у мање од 40 земаља свијета, а то су Сјеверна Кореја (39), Непал (38), Палестина (38), Сомалија (35), Јемен (35), Пакистан (33), Сирија (30), Ирак (29) и Авганистан (27). Игор Давидовић, бивши амбасадор БиХ при ЕУ, истакао је за "Независне новине" да се овдје не ради о некој техници израде пасоша, него индексу спољнополитичке репутације земље која издаје пасош.

"Спољнополитичка репутација БиХ је ноторно позната свакоме ко макар и површно прати икаква збивања на политичкој сцени. Онолико колико напретка буде на унутрашњем плану и консолидацији унутар БиХ, у тој мјери ће и пасош имати некакву квалитетнију и бољу репутацију јер његов носилац долази из БиХ. Ми смо познати по потпуној неконцентрисаности, несређености, унутрашњој растуреној клими и ситуацији, те је то друштво у потпуном хаосу", нагласио је Давидовић.

На питање да ли је оптимиста да ће доћи до побољшања ситуације у БиХ, како би и пасош напредовао, Давидовић одговара да га оптимизам никада није напустио, али да је тешко наћи неке развојне аргументе у чему види упориште оптимизма да би било боље.

"Мањи проблем је репутација пасоша од генералне, глобалне репутације свих нас који овдје живимо. Све што је видљиво на јавној сцени говори да идемо у нове несугласице, неспоразуме и политичке конфликте, те звецкање реториком која нас је некада давно коштала много", закључио је Давидовић.

(Независне)