Малигне и кардиоваскуларне болести најзаступљеније при губитку радне способности :: Semberija INFO ::

 

Малигне и кардиоваскуларне болести најзаступљеније при губитку радне способности


У поступку рјешавања захтјева за остваривању права на инвалидску пензију, у периоду јануар-јун 2023. године извршена је укупно 2.926 оцјена радне способности, што је у односу на исти период  прошле године (2.298)  више за 628 или 27,3%. Од наведеног укупног броја вјештачења радне способности  на домаће осигурање се односи 2.199, а на вјештачење са елементима ино-осигурања 727 захтјева.
 
Од укупног броја оцјена радне способности постојање инвалидности у смислу  губитка радне способности утврђено је код 758 или 25,91% осигураника, код 4,40% осигураника инвалид-ност не постоји, код 52,39% лијечење није завршено, код 17,05 %  утврђена је смањена радна способност и код четири осигураника да постоји опасност од настанка инвалиднсости.
 
Број губитака радне способности у периоду јануар-јун утврђен код 758 случајева у односу на исти период прошле године (670) већи је за 88 или 13,13%.Такође, у овом периоду је изразито повећан број оцјена  којима је  од стране органа вјештачења утврђено да лијечење није завршено и односи се на 1.533 осигураника, што је у односу на исти период 2022. годи-не (1.038)  повећање за 495 или 47,68%. То се доводи у директну везу са изразито повећаним бројем вјештачења услед примјене нових правних прописа у области здравственог осигурања (Правилник о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад и Закон о здравственој заштити) по којима се осигураник  након протека шест мјесеци привремене неспособности обавезно упућује органима вјештачења Фонда  ПИО Републике Српске на оцјену радне способности.

Најзаступљенија врста болести која је узрочник губитка радне способности у Републици Српској су малигне болести  са 22,42%, слиједе кардиоваскуларне болести са 19,92%,  душевне болести са 18,86%. Поред три доминантне болести као узрочника инвалидности-губитка радне способности са мањом заступљеношћу ту су и повреде на раду са 9,23%, болести нервног система 8,97% и болести мишићно-коштаног система 8,57%.
 
За разлику од других држава у окружењу или европском простору гдје су  болести кардио-васкуларног система најзаступљеније узрок настанка инвалидности  у Републици Српској, већ дужи период, доминантне су  малигне болести које са кардиоваскуларним и душевним болестима чине, чак, 61,20% узрока настанка инвалидности-губитка радне способности, што је јако неповољно.То се, најчешће, образлаже савременим и стресним начином живота, загађењем животне средине, хране, воде, ваздуха али и директном повезивањем настанка карцинома и душевних болести, као последице ратних догађаја  и бомбардовања простора Републике Српске муницијом са осиромашеним уранијумом у периоду 1992-1995. и територије СРЈ 1999. године од стране НАТО снага.