На помолу нова поскупљења воћа и поврћа :: Semberija INFO ::

 

На помолу нова поскупљења воћа и поврћа


Foto - Pixabay
Цијене воћа и поврћа као и других намирница свакодневно расту. Лоша година за пољопривреднике и временске непогоде додатно су утицале на овакво стање. Пољопривредници се жале на лош урод воћа и поврћа, али и пшенице. Све је теже преживјети, кажу грађани.

Грађани углавном воле да купе домаће производе, али жале се на високе цијене и домаћих и увозних производа.

“Већином сваке седмице оно што треба, мислим могли бисмо ми и више пута да је финансијски боље, а од ових жена од којих купим вјерујем да је домаће”, “Купујем на пијаци, али више купујем на велико”, “У принципу купујем наше производе и у продавници. Гледам да је наше и нешто имам више повјерења него у увозне”, “Не вјерујем ја више никоме ништа”, само су неки од коментара грађана.

На пијаци претежно домаћа роба, тврде продавци, али има и увозне робе. Грађани углавном узимају на комад.

Ова година је лоша за усјеве, истичу пољопривредници. Јаке кише током првих мјесеци године пореметиле су усјеве, а нагли пораст температура у јулу изазвао је и сушу. Могло би доћи до поскупљења воћа и поврћа, истичу из Удружења пољопривредника Федерације Босне и Херцеговине.

"Генерално лоша година по питању свега јер су биле велике падавине, велики вишак влаге у земљи... тако да се доста каснило са сјетвом. Онда оно што се на вријеме засијало вода је однијела, иструнуло у земљи, а доста површина није се стигло засијати, тако да генерално лоша година", казао је Неџад Бићо из поменутог удружења.

"И овако нам је преполовило и подбацило. Нисмо имали просјек ни 300 кила. Ја нисам имао просјек 300 кила, а прошле године сам имао 600. Значи преполовило је са цијеном, преполовило је са приносом. Фактички четвртину ми добијамо на основу прошле године", тврди пољопривредник Горан Спасојевић.

Цијене свакодневно расту, а плате и пензије тај раст не прате. За многе грађане, како кажу, након што плате режије, за храну не остане готово ништа.


​БХРТ