У Дому здравља Бијељина обавља се и колордоплер дијагностика крвних судова :: Semberija INFO ::

 

У Дому здравља Бијељина обавља се и колордоплер дијагностика крвних судова


У Дому здравља Бијељина обавља се и  колордоплер дијагностика крвних судова
Убрзана дијагностичка обрада пацијената са кардиоваскуларним обољењима


Служба породичне медицине Дома здравља Бијељина уназад 10 година својим корисницима пружа услуге ултразвучне дијагностике абдомена и штитасте жлијезде са упутницом коју је написао изабрани породични љекар, односно преко Фонда здравственог осигурања, казала је Ведрана Јовановић, специјалиста породичне медицине и шеф у Централној згради у Служби породичне медицине која, такође, ради ултразвучну дијагностику.

-На овај начин ми смо омогућили свим нашим пацијентима једноставнији приступ елементарим дијагностичким методама у циљу јасније диференцијације обољења, односно бржег постављања дијагноза и рјешавања здравствених проблема“, истакла је др Јовановић.

Она је додала да су у посљедње три године, у склопу њихових комерцијалних услуга које пружају како својим пацијентима, тако и корисницима других здравствених установа на територији Семберије увели  и колордоплер дијагностику крвних судова врата, горњих и доњих екстремитета.

-Увођењем ове врсте услуге олакшали смо доступност ових дијагностичких метода на територији Семберије и истовремено убрзали дијагностичку обраду свих пацијената са кардиоваскуларним обољењима, а и припрему за различите ортопедске операције. Сама метода колордоплера крвних судова је безболна и неинвазивна дијагностичка метода, те не захтјева никакву припрему пацијента. Ова метода без излагања пацијента било каквом зрачењу даје увид у изглед крвних судова и проток крви кроз крвне судове врата, руку и ногу. Након прегледа пацијент је способан  да се врати свим својим уобичајеним активностима“, појаснила је др Ведрана Јовановић и истакла да се овом методом могу утврдити ране промјене на крвним судовима, као што су почетна задебљања на крвним судовима, сужења, односно атеросклеротских плакова, тј. наслага на крвним судовима које сужавају волумен крвног суда, проширења односно анеуризме на крвним судовима и тромбозе, односно зачепљења потпуна или дјелимична крвних судова.
Према ријечима др Ведране ова дијагностичка метода се препоручује пацијентима са високим крвним пристиском, дугогодишњим пушачима и свима онима који имају повишене вриједности холестерола, као и свим пацијентима који болују од дијабетес мелитуса.

Колордоплер крвних судова врата, који је доступан као комерцијална услуга у Дому здравља Бијељина ради се код особа које имају симптоме вртоглавице, нестабилности приликом хода, слабост и трњење једне половине тијела, губитак вида у једној половини видног поља, губитак осјећаја у једној половини тијела, главобоље. Такође, препоручује се и свима онима који су претходно имали мождани или срчани удар, те код оних који имају позитивну породичну анемнезу на мождани и срчани удар, као и пацијентима са високим крвним пристиском, дугогодишњим пушачима и свима онима који имају повишене вриједности холестерола, као и свим пацијентима који болују од дијабетес мелитуса, казала је Јовановићева.

-Ова метода је значајна за све пацијенте из разлога, јер ако постоје озбиљна сужења крвних судова каротидних артерија која се правовремено не открију и не лијече она могу довести до тешких и иреверзибилних неуролошких компликација, инвалидитета, смањења квалитета живота пацијената, те могу довести до смртног исхода“, нагласила је Ведрана Јовановић.

-Када је у питању колордоплер крвних судова екстремитета, односно руку или ногу он се најчешће ради у случају отока на рукама или ногама, уколико се јави бол приликом хода или се примијете проширене вене, промјене у боји коже, када постоје ране на доњим екстремитетима, као и у склопу припреме за операцију вена или ортопедске операције, али и у сврху процјене стања крвних судова код пацијената који се припремају за артериовенску фистулу у случају хемодијализе“, појаснила је др Јовановић.

Колордоплер дијагностика крвних судова врата, горњих и доњих екстремитета у Дому здравља Бијељина може се обавити без упутнице од породичног љекара, а могу га обавити и пацијенти који нису регистровани у Дому здравља. Цијена ове комерцијалне услуге износи 30 конвертибилних марака за колордоплер врата, а за колордоплер горњих и доњих екстремитета 50 марака. Све информације везане за ову дијагностику, као и за заказивање можете добити позивом на број телефона 055/ 415 – 111 или на рецепцији Централне зграде Службе породичне медицине.


Семберске новине - Семберија инфо