Препорука струке: Шта избјегавати и како се сачувати од врућина? :: Semberija INFO ::

 

Препорука струке: Шта избјегавати и како се сачувати од врућина?


Због изразито високих температура ваздуха доктори препоручују грађанима да прате временску прогнозу и предузму све мјере опреза, јер овако високе температуре могу увјетовати значајне здравствене сметње код прекомјерног излагања сунцу.

Посебно наглашавају да треба прекинути све активности на отвореном и да се дјелује у складу са савјетима професионалаца.

Професионалци из зеничког Института за здравље и сигурност хране издали су низ препорука за вреле љетне дане.

Стручњаци упозоравају да смо у периоду године који захтијева промјене свакодневних животних навика, од прехране и одијевања до другачијег распореда дневних активности. Ово се посебно односи на малу дјецу, старије особе, труднице, особе са прекомјерном тјелесном тежином, особе обољеле од кардиоваскуларних и респираторних болести, дијабетичаре и хроничне болеснике.

Једно правило за све је исто, ма гдјe били, а то је уношење што више течности у организам.

"Довољан унос хладне воде, али не оне из фрижидера него воде са чесме или благо расхлађене воде. Јако је важно да дамо организму довољно течности јер у периоду високих температура кад је и засићеност ваздуха висока, јако је велико губљење воде и електролита, те је важно да довољно унесемо воде", савјетује Селведина Сарајлић, начелница Службе за промоцију здравља ИНЗ Зеница.

Осим о довољној хидрацији организма, током врелих љетних дана струка напомиње да треба водити рачуна и о томе да наша прехрана буде усмјерена на лагану, лакше пробављиву храну.

Управо љети, организам природно тражи лако пробављиву прехрану, богату витаминима, минералима и водом, а с мањом количином масноћа, наглашава наша саговорница.

"Припремајте супе, чорбе повртне, припремајте лагане салате, али те салате могу бити и као главно јело. Ако додате житарице или неке производе од житарица, на примјер, тјестенину, ако додате рибу или немасно месо перади, имате један комплетан оброк, а лаган оброк", препоручује нутриционистица Маја Јоњић-Трифковић.

За оне који се одлуче у врелим љетним данима путовати, осим провјере путних исправа и исправности аутомобила што је у домену других професионалаца, здравствени професионалци савјетују да свако возило треба да има и путну апотеку. Оно што чини садржај сваке путничке апотеке представљају аналгетици лијекови који се користе за ублажавање болова и повишене тјелесне температуре, те у случају благе прехладе. Најчешће је то парацетамол или ибупрофен у дози и јачини прилагођеној за дјецу и одрасле.

Због честих прехлада које се јављају и у љетном периоду капи за нос као и пастиле за грло важан су дио путне апотеке. Поред наведених лијекова, оно што би увијек требало да се нађе у путној апотеци су и пробиотици.


БХРТ