Бесплатни сензори брига мање за родитеље и дјецу :: Semberija INFO ::

 

Бесплатни сензори брига мање за родитеље и дјецу


Родитељи малишана који се боре са дијабетесом типа један могу да одахну, јер ће Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС финансирати набавку сензора за континуирано мјерење шећера дјеци доби до 18 година, за шта је до сада мјесечно било потребно око 250 марака.

Фонд чији је Управни одбор у четвртак усвојио измјене правилника о условима и поступку за објезбјеђивање медицинских средстава, којима се на ту листу уврштавају сензори за континуирано мјерење шећера, овај апарат почеће да финансира након што промјене ступе на снагу, а то је осам дана након објаве у “Службеном гласнику”.

Измјеном правилника, између осталог је, како су истакли у Фонду, омогућено да корисници сензора и даље имају право на одређен број тракица за мјерење шећера у крви, што иначе није пракса у другим земљама које финансирају сензоре.

- Предвиђено је и финансирање сензора за очитавање континуираног мјерења шећера који трају седам дана, као и оних у трајању од 14 дана, у зависности који буду препоручени пацијентима. Када је ријеч о сензорима који трају седам дана Фонд ће по осигуранику финансирати 52 комада годишње, док је за оне у трајању од 14 дана планирано 26 комада годишње - рекли су у Фонду.

Додали су да је процедура остваривања овог права дефинисана на начин да сензоре предлаже специјалиста педијатар ендокринолог, док Фонд на основу тог приједлога доноси рјешење и издаје налог за шестомјесечне потребе овог медицинског средства.

Цјеновником медицинских средстава који је, такође, саставни дио поменутог правилника дефинисана је, како објашњавају, и цијена сензора коју ће плаћати ФЗОРС.

- Формирана цијена јесте резултат анализе стања на тржишту као и разговора са представницима удружења пацијената, а све са циљем да осигураници не морају да доплаћују за поменуто медицинско средство. Тако ће сензоре у трајању од седам дана Фонд финансирати по цијени од 65 КМ по комаду, а сензоре у трајању од 14 дана 130 КМ по комаду - истакли су у Фонду, додајући да у Српској има око 600 дјеце доби до 18 година обољелих од дијабетеса типа један.

Предсједница Удружење особа обољелих од дијабетеса “DIABETno1Јелена Радић Шкрбић казала је за “Глас” да је пресрећна због одлуке Фонда да ове сензоре, без којих малишани не могу да замисле дан, уврсти у своју листу, јер су родитељи сваког мјесеца за овај апарат морали да издвоје и по 260 КМ. 

- То је огромна олакшица за родитеље и дјецу, која ће трпјети мању бол захваљујући сензору без којег нам је живот једноставно постао незамислив - казала је Радић Шкрбић и додала да имају обећање да ће старосна граница за сензоре бити помјерана до 26 године.

Тракице које мијењају сензор, према њеним ријечима, су болне, односно обољели морају чешће да се боцкају, док овај апарат, између осталог, показује тренд кретања шећера захваљујући чему се може предухитрити хипогликемија или хипергликемија које могу довести до смртног исхода.

Партиципација

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да обољели од дијабетеса, укључујући и дјецу спадају у категорију осигураних лица за које обавезно здравствено осигурање финансира широк спектар права и то у потпуности с обзиром да су обољели од дијабетеса ослобођени плаћања партиципације код лијечења основне болести, као и њених компликација.

- Дјеца до 18 година, по новом Закону о обавезном здравственом осигурању, ослобођена су плаћања партиципације за све услуге које спадају у обавезно здравствено осигурање, док је раније било до 15 година - подсјетили су у Фонду.

(Глас Српске)