Ситуација никад тежа, урод пшенице умањен и до 70 одсто :: Semberija INFO ::

 

Ситуација никад тежа, урод пшенице умањен и до 70 одсто


Пољопривредна производња на подручју Унско-санског кантона подбациће ове године у свим секторима, па је тако и са уродом стрних житарица, који је далеко од очекиваног.

Према ријечима појединих произвођача, урод пшенице је умањен и до 70 посто због лоших временских прилика и дуготрајних суша које су утицале на раст и развој ове важне пољопривредне културе.

"Стање је катастрофално, све је кренуло јако лоше још од саме припреме и сјетве која је закаснила због лошег времена. Влажност је била изузетно велика и то је утицало на појаву и развој разних болести, затим дивље животиње су такођер учиниле своје - уништиле дио приноса и све је било како не треба", каже Еладин Жерић, пољопривредник из насеља Голубићи, надомак Бихаћа.

Према његовим ријечима, нешто боље стање је на парцелама ражи, али је и ту ситуација далеко од очекиване.

"На једном класу се може избројати од седам до 10 зрна, што је 10 пута мање од оптималног. Значи, овогодишња производња житарица је потпуно пропала и завршиће као храна за стоку", наводи Жерић.

Исто каже и Самир Чаушевић, пољопривредник из Цазина, те додаје да су на развој житарица утицале временске прилике и посебно дуготрајни кишовити период.

"Киша је утицала на то да житарице нису на вријеме попрскане, такођер на вријеме се није ни погнојило, тако да су то све били велики проблеми", казао је Чаушевић.

Овдашњи пољопривредници се надају помоћи, односно интервенцији надлежних државних институција како би им се помогло да преброде ову тешку годину. Министар пољопривреде у Влади УСК Адис Џанић каже како ситуација никад није била тежа.

"Имали смо јако лоше временске прилике, затим ту су биле и катастрофалне поплаве, тако да су све гране пољопривредне производње у лошој ситуацији. Информације с терена кажу како су приноси далеко мањи од очекиваних, а праве размјере знаћемо након жетве. Ове године смо из кантоналног буџета пољопривреду помогли са девет милиона марака, што је рекордна цифра до сада, али ни то неће бити довољно како би се помогло пољопривредним произвођачима", казао је Џанић.

(Независне)