У Нигерији проглашено ванредно стање због несташице хране :: Semberija INFO ::

 

У Нигерији проглашено ванредно стање због несташице хране


Нигеријски предсједник Бола Тинубу прогласио је ванредно стање усљед великог пораста цијена и несташице хране, пренио је данас Би-Би-Си.

У склопу ванредног стања, уведена је иницијатива заштите пољопривредника, од којих су многи постали мета банди које их киднапују ради откупа, сиромашним домаћинствима држава ће помоћи са око 10 долара мјесечно нареднихи шест мјесеци, а новац који је држава уштедјела недавним укидањем субвенција за гориво користиће се како би се обезбиједило ђубриво и житарице неопходне пољопривредницима.

"Увјеравам све Нигеријце да нико неће остати запостављен овим стратешким интервенцијама", рекао је Тинубу, који је на дужност предсједника ступио у мају ове године.

Како преноси британски јавни сервис, мјесечне стипендије намијењене су за 12 милиона домаћинстава, преко програма "Националне сигурносне мреже", што је одвојена иницијатива од оне преко које је претходна влада пружила помоћ домаћинствима од око 6 долара мјесечно.

"Очекује се да ће програм стимулисати економске активности у неформалном сектору и унаприједити исхрану, здравље, образовање и развој људског капитала у домаћинствима корисника", рекао је Тинубу.

У извјештају УН из јануара ове године, превиђа се да је 25 милиона Нигеријаца ове године изложено великом ризику да неће моћи да приуште довољно хране сваког дана.

Поред тога, више од 350 фармера је киднаповано или убијено само у 12 мјесеци од јуна 2022. године, при чему је до највећег броја напада било на сјеверу земље, а Би-Би-Си наводи да би нове мјере помогле да се фармери врате на своја пољопривредна земљишта "без страха од напада".

Први велики политички потез Тинубуа након преузимања функције било је укидање субвенција за гориво, које су биле деценијама на снази и које су одржавале ниске цијене нафтних деривата, а уклањање је довело до повећања од чак 200 одсто у појединим дијеловима земље, али је Тинубу бранио такву одлуку ријечима да ће се новац од горива користити у борби против глади.

Британски јавни сервис наводи да је пораст цијена горива имао негативан ефекат на економију, јер многи Нигеријци зависе од генератора којим стварају електричну енергију.

(Танјуг)