Сједница Колегијума за ЕУ интеграције: Чланство у ЕУ стратешко опредјељење :: Semberija INFO ::

 

Сједница Колегијума за ЕУ интеграције: Чланство у ЕУ стратешко опредјељење



Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто предсједвала је данас 5. сједницом Колегијума за европске интеграције, која је одржана у Сарајеву. На сједници је једногласно прихваћен документ "Позиција БиХ за 5. састанак Савјета за стабилизацију и придруживање између Европске уније и БиХ", који је најављен за 19. јул у Бриселу.

То је први састанак Савјета за стабилизацију и придруживање након што је БиХ добила статус кандидата и очекује се да ће бити препознат напредак БиХ на испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, саопштено је из Савјета министара. На сједници је истакнуто како је чланство у Европској унији стратешко опредјељење БиХ о којем постоји пуни консензус свих нивоа власти које заједнички, у складу са уставним надлежностима и досљедном примјеном механизма координације, раде на испуњавању 14 приоритета. Колегијум за европске интеграције је приоритетним оцијенио израду програма интегрисања БиХ у Европску унију, једног од кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ-у.

​Претходно је усвојен извјештај о реализованим активностима у оквиру израде програма интегрирања БиХ у Европску унију те донесени закључци с циљем извршавања свих обвеза у изради тог важног програма. С циљем убрзаног приступа Европској унији, Колегијум за европске интеграције наложио је радним групама за европске интеграције да до краја октобра 2023. године доставе Комисији за европске интеграције акциони план усклађивања прописа у БиХ с прописима Европске уније и акциони план за реализацију препорука Европске комисије, а који се односи на мјере које не представљају усклађивање прописа.