Топлотни талас "Кербер" захватио велике дијелове Европе :: Semberija INFO ::

 

Топлотни талас "Кербер" захватио велике дијелове Европе


Топлотни талас захвата дијелове јужне Европе и сјеверозападне Африке, са потенцијалом да обори рекордне температуре у наредним данима.

Очекује се да ће температуре премашити 40 степени Целзијуса у дијеловима Шпаније, Француске, Грчке, Хрватске и Турске, преноси Би-Би-Си.

У Италији би температуре могле да достигну скоро 49 степени, а црвени метеоаларм је на снази у 10 градова, укључујући Фиренцу и Рим.

Локални медији су објавили да је ове недјеље 44-годишњак, који је фарбао јпешачки прелаз у близини Милана, колабирао усљед врућине, након чега је пребачен у болницу гдје је преминуо.

Неколико туриста већ се срушило због високих температура, укључујући Британца испред Колосеума у ​​Риму.

Топлотни талас "Кербер", назван по троглавом чудовишту које се налази у Дантеовом паклу, донијеће екстремне услове у наредних неколико дана.

Процјењује се да ће температуре достићи врхунац у петак, међутим врућине ће се наставити и током викенда.

У Прагу се у суботу очекује 36 степени Целзијуса, што је знатно више од јулског просјека од 24 степена.

Највиша температура у Европи од 48,8 степени Целзијуса забиљежена је у близини Сиракузе на италијанском оствру Сицилија у августу 2021. године.

Прошле године је више од 61.000 људи умрло усљед летњих топлотних таласа широм Европе, наводи се у студији коју је недавно објавио часопис "Натуре Медицине".



Танјуг / РТРС