У шест европских земаља пријављен еховирус-11 код беба :: Semberija INFO ::

 

У шест европских земаља пријављен еховирус-11 код беба


У шест европских земаља пријављени су случајеви еховируса-11 код беба, који су изазвали тешку неонаталну сепсу. Према подацима Свјетске здравствене организације, од 2016. до 2021. године, у укупним обољењима, број беба обољелих од ове болести био је 6,2 посто, а прошле године чак 55 посто. Инфектолози истичу да се ентеро вируси јављају љети, али како се сваких пет до шест година могу јавити у облику епидемије, те позивају на опрез.

Еховирус-11 из групе ентеровируса пријављен је у неколико европских земаља, а карактеристишу га блажи симптоми, док код беба може да изазове озбиљне посљедице. Тако код новорођенчади може довести до бројних упала, укључујући акутни вирални хепататис, сепсу, менингитис и крварења. Један од изразито тешких случајева инфекције забиљежен је у Хрватској.

Др СРЂАН РОГЛИЋ, Клиника за инфективне болести "Др Фран Михаљевић"

"Могу вам рећи да се радило о јако болесном новорођенчету".

Инфектолози у Босни и Херцеговини кажу да су ови вируси карактеристични управо за љетни период. Нема разлога за панику, али за опрез има.

Др ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, инфектолог

"Ти вируси имају своје теже клиничке слике, а посебно су незгодни код дјеце кад изазивају, прије свега, болести нервног система, онда је то баш проблем. Појавиће се и код нас, само је питање у ком обиму и колико ће дуго трајати".

Због сезоне годишњих одмора нисмо били у могућности разговарати са педијатрима и епидемиолозима. Међутим, оно сто је познато јесте да је Свјетска здравствена организација пријетњу по јавно здравље ставила на веома низак степен, али од земаља у којима се обољење појавило тражи да нове случајеве одмах пријаве и да се бебе тестирају на ентеровирус, а да се притом предузму све мјере опреза приликом узимања узорка. Међутим, стручњаци пријављују атипично тешке клиничке слике код беба.


БХРТ