Очаравајуће плаже на хрватској обали :: Semberija INFO ::

 

Очаравајуће плаже на хрватској обали


У посљедњих неколико година одмор у Хрватској је избор многих туриста. Једна је од најпосјећенијих дестинација на Медитерану, са богатом историјом и културом, разноликом архитектуром и храном под утицајем разних других региона широм континента наставља да привлачи пажњу многих. 

Од ужурбаних градских плажа средње Далмације до задивљујућих шљунчаних плажа које сежу у плаветнило на острву Брачу, уз блиставе дивље увале које можеш пронаћи само пјешице, ово су неке од најбољих хрватских плажа.

Хавајска плажа, Верудела



Хавајска плажа најпознатија је плажа на Верудели, полуострву који се смјестио у непосредној близини прекрасне Пуле, а који сваке сезоне привлачи све већи број туриста. Верудела је једно бајковито полуострво које се може похвалити дивним каменим, шљунчаним и дивљим увалама које остављају без даха, а управо због своје разноликости увала, Верудела привлачи све већи број авантуриста који овдје имају прегршт избора за разне активности. Ипак, Хавајска плажа свакако се издваја као увјерљиво најпопуларније мјесто на полуострву, а многи кажу како је управо ова увала најфотогеничнија и најчешће фотографисана плажа Истре!

Борак, Брач



Шљунковита парцела, уз шетницу до Златног рата, омиљена је међу сурферима и другим активним туристима, а ту су и школа роњења и терен за одбојку на пијеску. Алтернативно, ту су и лежаљке и сунцобрани за изнајмљивање.

Пунта Рата, Брела



У сјени Биокова, Макарска ривијера открива низ финих шљунчаних плажа које се прелијевају у дубоку, тиркизну воду. Неке од најљепших, попут Пунта Рате, налазе се у селу Брела, гдје нагнути борови постају природни сунцобрани који стварају хлад. Слиједи шетницу уз море и стјеновиту пјешачку стазу источно према Макарској – успут ћеш пронаћи много осамљених малих увала, од којих су неке прилагођене нудистима.

Златни Рат, Брач



Будући да је ово хрватска пин-уп плажа, вјероватно већ сви знају за њу. Изванредан 450м дугачак фини шљунак, Златни рат мијења облик зависно од вјетрова и струја. Смјештена на сунчаној јужној обали Брача, често је цијењена као једна од најбољих плажа у Хрватској, а уједно је и најбоља дестинација за једрење на дасци. Од плаже, лијепа шетница уз обалу, у хладу борова, води до села Бол.

Године 1936. краљ Едwард ВИИИ одвео је Wаллис Симпсон на Раб на романтичну паузу – добили су посебну дозволу од локалних власти да се купају на плажи Кандарола, догађај који се сада сматра рођењем натуризма у Хрватској. Кандарола је до данас остала погодна за нудисте, али још је боља Сахара, једна од ријетких пјешчаних плажа у Хрватској, у близини града Лопар на сјеверној обали Раба.
 
Покривеник, Хвар



Мирна шљунчана плажа са само неколико малих барова и ресторана, и малим пристаништем са стране за доласке бродом. Пењаче привлаче стрма брда одмах иза, а малу, тајну шпиљу у једној од увала у близини Покривеника рониоци често истражују тражећи морске сунђере дугиних боја које у њој живе.

Вела Плажа, Крк



Успавани градић Башка смјестио се у широкој, заштићеној ували, на јужној обали острва Крк. Изграђен је око импресивне, километарске вијугаве пјешчано-шљунчане плаже Вела плажа (што значи велика плажа), која излази на плитко тиркизно море и иза које се налази шетница оивичена кафићима, ресторанима и хотелима.

(Ултра.ба)