Најјефтиније климе иду као алва :: Semberija INFO ::

 

Најјефтиније климе иду као алва



Високе температуре које су се претходних дана пењале и преко 30 степени на Целзијусовој скали, повећале су продају клима-уређаја, а у бањалучким радњама бијеле технике истичу да се осјети криза, али да становници нађу новца макар за оне најјефтиније моделе.

Како су поједини продавци казали за “Глас Српске”, клима-уређаји у становима и кућама више нису луксуз него потреба. У бањалучком предузећу “Електромонт” су за “Глас Српске” потврдили да је посљедњих дана повећана потражња за клима-уређајима.

- Као и увијек, наш народ купује климе када угрије и када не могу спавати од врућине, али свакако има и много оних који то ураде на вријеме - рекли су у “Електромонту”. Додали су да су многи одавно набавили инвертер климе које могу да хладе, али и да грију јер оне највише штеде.
- Када је ријеч о хлађењу највише иду неки најјефтинији модели који коштају око 750 или 800 КМ са уградњом - казали су у “Електромонту” и додали да су цијене остале исте као и лани.  

И у продавници електричне робе “Техно Маг” рекли су да је куповна моћ грађана у односу на претходне године ипак слабија.
- Криза је учинила своје, траже се најјефтиније климе. Ако неко не може од врућине спавати три ноћи, четврти дан ће наћи новац и доћи по климу. Ако у међувремену захлади, одгодиће ту куповину за идућу годину. Тако то функционише код нас - рекли су у овој продавници за “Глас Српске”.

Када је ријеч о повољнијим уређајима додали су да је цијена инвертер климе, такозване дванаестице 680 КМ.
Велика потражња у граду влада и за сервисирање, што су потврдили и у “Градском сервису”.
- Клима-уређаји су знатно скупљи него раније па се корисници одлучују за поправљање старих. Ако се нешто не може поправити онда се одлучују за инвертор климе, јер им је знатно јефтиније и гријање на климу у хладним данима, него на норвешким радијаторима - рекли су у овом сервису.
Додали су да је за пуњење фреона потребно одвојити 80 КМ па навише, у зависности која је величина и која врста фреона, док се чишћење креће од 40 марака.

Да нас чекају врућине потврдили су и из Хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Републике Српске. Помоћник директора за метеорологију у РХМЗ Дејан Супић каже за “Глас Српске” да се тренутно налазимо под утицајем прилива врло топле ваздушне масе са сјевера Африке, а у приземљу антициклонално поље.
- Према прогнозама РХМЗ-а, током ове седмице очекује се сунчано, веома топло и спарно вријеме, средином седмице очекују се и врућине, а у нижим предјелима и тропске ноћи - рекао је Супић. Додао је да се према садашњим прогностичким моделима и у наредној седмици до 23. јула очекује стабилно и вруће вријеме, са температурама од 31 до 37, а на југу Херцеговине од 34 до 39, у нижим, односно од 26 до 31 у вишим предјелима.
- Током тог периода очекују се повољни услови за обављање радова на отвореном, тако да исте треба обављати у ранијим јутарњим и касним послијеподневним часовима, због високог УВ зрачења и конзумирати што више течности - казао је Супић.

Чишћење

Нечисти клима-уређаји и велике температурне разлике могу изазвати озбиљне посљедице по здравље. Стручњаци савјетују да разлика између унутрашње и спољне температуре не смије бити већа од пет до седам степени. Тегобе које се јављају приликом удисања климатизованог ваздуха из запуштеног и неочишћеног уређаја за расхлађивање јесу надраженост слузнице очију, носа и грла, осјећај сувоће грла, кашаљ, свраб, главобоља и замор.


Глас Српске