ЕВРОПА СЛАВИ СВОЈУ ВИШЕЈЕЗИЧНОСТ :: Semberija INFO ::

 

ЕВРОПА СЛАВИ СВОЈУ ВИШЕЈЕЗИЧНОСТ


Савјет Европе охрабрује свих 800 милиона Европљана , грађана 47 држава чланица, да уче језике  без обзира на године и окружење. Вјерујући да је језичка разноликост начин за постизање већег степена  међукултуролошког разумијевања  и важна компонента богатог  културолошког наслијеђа нашег континента, Савјет Европе промовише вишејезичност у цијелој Европи. 



Када се  говори више језика, од тога профитира не само појединац, него и цијело друштво. Познавање више језика може повећати  могућност међукултуралног разумијевања, али и побољшати шансе на тржишту рада, те представља битан предуслов за раст привредних друштава.

Европски дан језика обиљежава се сваке године 26. септембра и то од 2001. године која је одлуком Европске уније  и Савјета Европе проглашена Европском годином језика.  

У догађајима којима се обиљежава овај дан учествују многи језички и културни институти, удружења, универзитети и посебно школе.  Европска унија подржава учење језика јер су страни језици неопходни како би се европски грађани могли слободно кретати, радити и учити широм Европе.

Семберија ИНФО/ М. Решидовић