Нехамер угостио Вучића и Орбана: Успјели смањити раст броја миграната у Европи :: Semberija INFO ::

 

Нехамер угостио Вучића и Орбана: Успјели смањити раст броја миграната у Европи


Карл Нехамер, аустријски канцелар, који је у Бечу угостио Александра Вучића, предсједника Србије, и Виктора Орбана, премијера Мађарске, гдје је на састанку о борби против илегалних миграција закључено да су три земље успјеле да закоче растући тренд броја илегалних миграната у Европи.

Он је захвалио Србији истичући да је увођење визног режима земљама попут Индије и Туниса довело до тога да је број миграната у Аустрији значајно опао.

"Захваљујем полицијским службама у свим земљама, успјели смо да ухапсимо прошле године 700 кријумчара људи. Мађарска полиција је успјела, у сарадњи са Аустријом, да ухапси 100 кријумчара. Имамо исто тако на граници у Србији, полицијску сарадњу с Мађарском", рекао је Нехамер.

Како је навео, три земље су савезнице када се ради о борби против нерегуларне миграције.

"Али, желим да кажем да је то борба и против организованог криминала и кријумчарења. Систем азила ЕУ не функционише и зато је битно да билатерално добро сарађујемо", навео је Нехамер.

Орбан је рекао да би без Србије и Мађарске, Аустрија, Њемачка, Низоземска... имале стотине хиљада миграната више него данас.

"Ми штитимо Европу од миграционог притиска. На спољашњим границама ЕУ застављено је 330.000 миграната, а 270.000 на српскомађарској граници", казао је Орбан.

Додао је да нико не смије да ступи на територију Мађарске прије него што се спроведе поступак о азилу.

Вучић је рекао да је задовољан што је, добрим дијелом, оно о чему је разговарано спроведено у дјело.

"Довољно је да погледате аустријске бројеве, има за 18 одсто мање тражилаца азила него претходне године. Ми смо спремни да наставимо да радимо даље и посебно према граници са Северном Македонијом. Договорили смо конкретне акције и важно је што се потписује трилатерални меморандум и верујем да ћемо ово питање успети да држимо под контролом", рекао је Вучић.

(Танјуг)