Цвијановић: Ни Шмит, нити било ко други нема право да мијења ентитетске уставе :: Semberija INFO ::

 

Цвијановић: Ни Шмит, нити било ко други нема право да мијења ентитетске уставе


Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да Кристијан Шмит ни било ко други нема право да доноси било какве законе и мијења ентитетске уставе, јер им Дејтонски мировни споразум није дао право, нити могућност да тако нешто раде.
 
Цвијановићева је рекла да је неприхватљиво да се високи представници мијешају у законодавни систем, у животе људи, тако што су их склањали, остављали без хљеба, личних докумената, уништавали породице и ништа нису могли доказати, а притом нису им дали никакву правну заштиту да се одбране од њихових лажних квалификација.

- По Дејтонском споразуму високи представници су дизајнирани као неко ко координише напоре страна да нешто постигну, а међу којима је и Република Српска, као и неко ко олакшава неке процесе - појаснила је Цвијановићева синоћ за Телевизију К3.

Она је рекла да БиХ може бити пристојна земља, али је за тако нешто потребно бавити се на сједницама од Предсједништва БиХ, Савјета министара, ентитетских парламената и влада стварима које су у њиховој надлежности, међусобно добро координисати активности и гледати како помоћи себи и другима.

- У БиХ је све наопако, имамо такву тенденцију у Републици Српској да се проба формирати власт на нивоу БиХ. Хајде да се проба сарађивати. Српска има своје уставне надлежности, не блокирамо пројекте у Федерацији БиХ /ФБиХ/, али мораћемо као контрамјеру - рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да с друге стране у ФБиХ блокирају пројекте Републици Српској, желе да је неутралишу, минимизирају њену уставну позицију, оптужују и причају против Српске.

- Трећи, који су спољни фактор, само очекују да ми пузимо и кажу сада немате имовину. Сада немате имовину, немате тај назив, обиљежја, празник. То нема везе ни са словом Устава и закона, међународним споразумима, људским правима, као ни са било којим универзалним правом. То има само везе са малтретирањем, бруталним приступом и са нечим што се зове неуспјех - напоменула је Цвијановићева.

Говорећи о раду Уставног суда БиХ, Цвијановићева каже да је тај суд направио грешку, јер су људи којима би право требало да је светионик то прекршили.

- Какав је то судија Уставног суда БиХ који сам прекрши своја правила и онда још очекује да га бране странци из неке амбасаде. То је болесно стање - констатовала је она.

Цвијановићева је рекла да препознаје да су овдје направљене замке да се умањи позиција Републике Српске са намјером да се одуговлачи уклањање страних судија и њихова замјена са домаћим судијама у Уставном суду БиХ да би они у међувремену у потпуности премоделирали БиХ.
 
(РТРС)