Млада Дервенћанка на путу да постане пилот :: Semberija INFO ::

 

Млада Дервенћанка на путу да постане пилот


Млада Дервенћанка Марија Новић постала је дипломирани техничар ваздушног саобраћаја за спасавање београдске Ваздухопловне академије.

Своју диплому стекла је одличним успијехом, а као примјеран ученик своју школу је представљала у мноштву прилика, од телевизијских гостовања до усавршавања на Сардинији и у шпанској Севиљи.

"Након средње Ваздухопловне школе, уписала сам Саобраћајни факултет као редован студент на смјеру ваздушни и саобраћај. Са почетком студија планирам да кренем на АТПЛ обуку, односно обуку за цивилну транспортну авијацију, прича Марија о својој првој љубави – пилотирању", рекла је Марија.

Наиме, она је са 17 година постала најмлађи пилот у историји генералне авијације у БиХ. Био је довољан један лет да ова млада Дервенћанка схвати да је њена будућност ипак пилотска кабина.

"До сада сам успјешно окончала ППЛ обуку за лаку авијацију, односно мале спортске авионе које се користе за панорамске летове, падобранске скокове и слично. АТПЛ обука је припрема за цивилну авијацију, односно велике авионе попут Аирбуса, Боиенга и сличних који превозе путнике. Ради се заправо о комерцијалној авијацији", открива планове Марија за Дервента Цафе

До сада има 50 сати лета и имала прилику да управља авионима попут Цессна 150, Цессна 172 и Пипер 38.

(Независне)