Слом Сандија Чешка, творца Дормеа :: Semberija INFO ::

 

Слом Сандија Чешка, творца Дормеа


Санди Чешко је прије само годину дана сврстан међу десет најбогатијих Словенаца, са иметком од 200 милиона евра. Сада је оснивач Дормеа и осталих брендова групе "Студио Модерна" словеначким медијима признао да има проблема у фирми, те да касне плате радника и друге обавезе.

Санди Чешко, један од најбогатијих Словенаца и "краљ" телевизијске продаје, који је са својим брендовима Дормео, Делимано и Космодиск продро у готово свако домаћинство у овом дијелу Европе, потврдио је словеначким медијима да се налази у пословним потешкоћама.

"Оснивач Дормеа и осталих брендова групе 'Студио Модерна' данас није желио пред камере. Но , у кратком телефонском разговору за нашу телевизију признао је да проблема у фирми има да касне плате радника и друге обавезе. Но , прича за њега није готова и до краја ће се трудити за опстанак фирме наводи портал 24.ур, подсјећајући да је Чешко прије само годину дана сврставан међу десет најбогатијих Словенаца, са иметком од 200 милиона евра. Када се "заграби" дубље у прошлост, Чешко је стајао још боље.

"'Студио Модерна' је у само двадесетак година, кренувши од нуле, израстао у твртку са осам тисућа запослених, пола милијарде еура прихода с операцијама у двадесет земаља", изјавио је Чешко "Јутарњем листу" у јулу 2020, откривши да је управо у том раздобљу довршио десетогодишњи излазак из власничке структуре"Студија Модерне" у корист инвестиционих фондова под контролом словеначког бизнисмена Дарка Хорвата. Но , већ идуће године Чешко је откупио "Студио Модерна" од Хорвата.

Пословна филозофија оснивача"Студија Модерна" је малопродаја властитих брендова кроз све могуће канале, међу којима је, барем у почецима, била кључна телевизија. Тридесет година након подузетничког старта Сандија Чешка више нико не сумња да се оснивач "Студија Модерна" у овом дијелу Европе први досјетио да своје брендове не мора нудити само у кратким телевизијским рекламама уз скупе цијене оглашавања, него и да се много већи ефекат може остварити посебним емисијама и програмима "телевизијске продаје".

У раним деведесетим годинама прошлог вијека Чешко је био један од пионира директног оглашавања и продаје, што му је донијело вртоглав раст и нова тржишта.

Када је у питању развој брендова"Студија Модерна", Чешко је у поменутом интервјуу "Јутарњем" открио да је Дормео настао на основу технологије Оцтаспринг, коју је купио од једног белгијског предузећа.

"Ради се о технологији опруга од пјене која се користи у изради мадраца, намјештаја и професионалних сједишта.

Њена предност је да, с једне стране, даје подршку која се прије постизала металним опругама и тзв. цомфорт пјеном, а с друге стране смањује цијену производње у односу на класичне мадраце од пјене, с обзиром на то да се користи 50 одсто мање материјала", објаснио је Чешко.

Прича о Космодиску, пластичној траци која уклања бол у леђима и проблеме с кичмом, још је занимљивија. Према свједочењу бившег пословног сарадника Сандија Чешка, Бранимира Бркљача, Чешко је ауторска права за Космодиск купио од његовог изумитеља Бранка Стојановића из Србије.

"Чешко је 1992. покренуо 'Студио Модерна' и почео продавати Космодиск, прво у малим количинама. У прољеће 1993. договорили смо се о продаји права на Космодиск 'Студију Модерна'. Наручили смо и добили медицинско истраживање о утјецају Космодиска у лијечењу проблема с краљежницом. Прве спотове о Космодиску емитирали смо на Поп ТВу. Тада настаје и идеја о Топ Схопу, који ће објединити продају више производа и тако је почело ширење из Словеније према Хрватској, Мађарској и другим тржиштима", посвједочио је Бркљач у недавном интервјуу за најгледанији пословни подцаст у регији, "Бизнис приче".

Из интервјуа Сандија Чешка"Јутарњем листу" могло би се закључити да је "Студио Модерна" можда имао и пребрз раст, који за компаније може бити једнако ризичан као и преспор развој, током којег фирма може постати мета бржих и агресивнијих конкурената. Већ се тада пожалио на потешкоће у проналаску капитала за даље ширење, односно остваривање визије "Студија Модерна" као глобалне компаније која послује на педесетак тржишта.

"Кад је почео рат у Украјини и када су нас погодиле санкције, изгубили смо два тржишта. Изгубили смо и финанцијског инвеститора. Морали смо подузети одређене мјере, а једна од њих била је присилна нагодба у Швицарској. И менаџер се одлучио на продају брендова које је купио Дарко Хорват", рекао је Чешко, потврдивши да је фирма остала без брендова Топ Схоп, Делимано и Космодиск, које је преузео Хорват.

(Jutarnji.hr)