Одбијена жалба Мариа Караџе :: Semberija INFO ::

 

Одбијена жалба Мариа Караџе


Поступајући по пресуди Окружног суда у Бањој Луци, Сенат Универзитета у Бањој Луци је на својој 95. сједници, 6. јула 2023. године, разматрао Захтјев др Мариа Караџе за преиспитивање Одлуке Сената Универзитета којом се др Предраг Ћеранић бира у звање доцента за ужу научну област Безбједносне науке.
 
Сенат Универзитета посебно је цијенио све жалбене наводе др Мариа Караџе, а нарочито оне којима се оспорава статус Криминалистичко-полицијске академије из Београда и статус професора ове високошколске установе који су били чланови стручне комисије за избор кандидата у академско звање.
 
С тим у вези, Универзитет у Бањој Луци се 19. јуна 2023. године обратио Министарству просвете Републике Србије захтјевом за додатним информацијама и појашњењима у вези статуса ове високошколске установе у Републици Србији. Министарство просвете Републике Србије је 22. јуна 2023. године доставило своје изјашњење у којем се наводи да је Криминалистичко-полицијска академија из Београда, у моменту провођења спорног поступка избора наставника, имала статус јавне акредитоване високошколске установе која изводи академске студије и бира наставнике у сва академска звања. Имајући у виду овакав одговор надлежног министарства Републике Србије и да исти представља кључни доказ за законито рјешавање ове предметне ствари, Сенат је донио одлуку којом се одбија жалба др Мариа Караџе као неоснована.
 
Поред тога, и остали жалбени наводи именованог, који се односе на надлежност за расписивање јавног конкурса, одбијени су као неосновани, имајући у виду да је одредбама Закона о високом образовању јасно прописана надлежност Сената Универзитета као највишег академског тијела — да је једини овлашћен да расписује јавни конкурс за избор у академска звања.
 
На крају, Сенат Универзитета у Бањој Луци жели да одбаци све неистините и злонамјерне наводе и спекулације појединих медија који се односе на рад Универзитета у Бањој Луци и Сената Универзитета. Извјештаји за све кандидате који су изабрани у академска звања на Универзитету у Бањој Луци, па тако и за др Предрага Ћеранића, јавно су доступни на интернетској страници и сви могу да изврше увид у исте. Све процедуре у вези са избором академског особља су у потпуности јавне и транспарентне, а Универзитет у Бањој Луци је већ неколико година носилац ознаке HR логоа, додијељеног од стране Европске комисије управо захваљујући таквим процедурама.
 
Још једном позивамо све медије да поштују сва начела објективног и професионалног извјештавања, не нарушавајући интегритет било које установе или појединца