Мађарска ће помоћи развоју пољопривреде Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Мађарска ће помоћи развоју пољопривреде Републике Српске


Западни Балкан треба и мора живјети у миру и безбједности, истакао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто у Бањалуци током додјела првог контингента пољопривредних машина, опреме и алата, набављених у оквиру пројекта подршке пољопривредницима у Републици Српској, који финансира мађарска Влада.

- Одговорна добросусједска политика заснива се на сталном дијалогу и развоју економских односа. Требало би да се одрекнемо пријетњи санкцијама и сталних мијешања у унутрашње послове земаља. Нарочито у периоду када је ЕУ Западни Балкан потребнији него обрнуто. Западни Балкан је једини гарант за могућност раста ЕУ, не само територијално него и економски. Требало би убрзати процес ширења ЕУ - поручио је Сијарто.

Он је нагласио да сви говоре да то треба подржати али да у пракси не напредује.

- Јасно је да без стабилности у БиХ нема стабилности ни на Западном Балкану. За нас је од основног значаја да у БиХ влада мир. Томе ми доприносимо тако што ћемо са ентитетима и свим народима одржавати добре односе. Треба поштовати одлуке људи који су изабралисвоје руководиоце - истакао је Сијарто.

Сијарто је нагласио да Мађарска томе доприноси привредним развојем и програмом за подршку пољопривредних производа.

- У првом кругу вриједности су четири милијарди форинти, а 6,5 милијарди форинти за обнову механизације. То значи да ће се развијати пољопривреда Републике Српске, а мађарске фирме имају отвореније тржиште - рекао је Сијарто.

Он је додао да ће мађарска Влада подржати са 70 одсто, што значи да је 25 хиљада евра по једном пројекту улагање Мађарске.

(РТРС)