Модерне машине стижу на 650 имања :: Semberija INFO ::

 

Модерне машине стижу на 650 имања


БАЊАЛУКА - Више од 1.200 пољопривредних машина, опреме и алата набављених у оквиру пројекта подршке пољопривредницима у Српској који финансира Влада Мађарске добиће до краја септембра око 650 произвођача, а укупни износ субвенције већи је од девет милиона евра.

Први контингент машина двадесетак пољопривредника преузеће данас испред Пољопривредног факултета у Бањалуци, а свечаности би требало да присуствују министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и предсједник Српске Милорад Додик.

Уговоре о финансијској подршци за набавку пољопривредне механизације по основу одлуке о додјели бесповратних средстава кроз Јавни позив БТП-22 потписала су 653 пољопривредна произвођача, а око 640 њих до сада је предало захтјев за исплату новца Фондацији за одрживи развој “Прогресус”, која је задужена за реализацију Програма подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту. У наредним данима, како “Глас” сазнаје, почеће прве уплате новца на рачуне дистрибутера у име пољопривредника, а коначан и прецизан износ средстава који ће бити пласирани у првом програму подршке, биће познат средином мјесеца након што буду прегледани сви захтјеви за исплату које су произвођачи упутили Фондацији “Прогресус”.

Испорука још око 100 машина у цијелој Српској и Брчко дистрикту требало би да буде у наредним седмицама, а највећи дио од 1.200 машина које се набављају у оквиру програма биће испоручене у августу и септембру.  

Један од произвођача који је добио подршку за набавку машине је ратар из Бијељине Бошко Радић.

- У наредних 15 дана требао бих добити приколицу за разбацивање стајњака која ће ми знатно олакшати посао. У питању је велика, габаритна машина која кошта око 70.000 марака, за коју нисам могао сам издвојити новац. До сада смо радили са много мањим машинама због чега нам је за тај посао требало више времена. Захваљујући пројекту који финансира Мађарска за машину сам требао обезбиједити 40 одсто новца, тако да сам презадовољан донацијом - казао је Радић за “Глас”.

Љубиша Лакић из Косјерева код Градишке, који се бави земљорадњом и узгојем свиња, захваљујући овом програму добиће двије машине. 

- Ријеч је о тракторској приколици и плугу обртачу за три бразде за које сам издвојио 23.500 марака, али те машине су много скупље јер Влада Мађарске сноси највећи дио трошка инвестиције. Ријеч је о квалитетној, модерној механизацији која нам је потребна на имању - рекао је Лакић. 

У Фондацији “Прогресус” подсјећају да је јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње био отворен од 1. септембра до 4. новембра прошле године.

- Све поднесене пријаве прошле су детаљан формално-правни преглед и апликације су имале мањи број суштинских грешака, попут погрешно обрачунате финансијске конструкције тражених средстава те велики број минорних формалних грешака од којих је свака морала бити исправљена, тако је већина пријава прошла прописани процес корекције врло често и због једног слова или једног евроцента - истакли су у Фондацији и додали да се већина пољопривредника у Српској први пут сусрела с подношењем пријава путем интернета, у посебном систему за вођење Програма подршке Фондације, што се сматра основним разлогом великог броја формалних, правних и процедуралних пропуста у пријавама.

Експерти

У Фондацији за одрживи развој “Прогресус” кажу да су пријаве које су испуњавале све услове оцјењивале независне стручне комисије.

- Сваку апликацију оцијенила су по два експерта, један из стручне комисије из Српске коју је именовала Фондација те други којег је ангажовао грантовски спонзор ЦЕД. Експерти из области пољопривреде и међународних пројеката оцјењивали су пријаве и по завршетку бодовања ЦЕД је донио коначну одлуку о томе коме су одобрена бесповратна средства - појаснили су у Фондацији.


Глас Српске