Талибани затварају женске козметичке салоне :: Semberija INFO ::

 

Талибани затварају женске козметичке салоне


Талибани забрањују женске козметичке салоне у Авганистану, рекао је у уторак владин потпарол.

То је најновије ограничење права и слобода авганистанских жена и дјевојака, након указа који им забрањују образовање, јавне просторе и већину облика запошљавања.

Потпарол Министарства врлине и порока којим управљају талибани, Мохамад Сидик Акиф Махајар, није изнио детаље забране. Он је само потврдио садржај писма које је кружило друштвеним мрежама.

У писму које је издало министарство, од 24. јуна, каже се да преноси усмену наредбу врховног вође, Хибатулаха Акхундзаде. Забрана је усмјерена на главни град Кабул и све провинције, а салонима у цијелој земљи даје се рок од мјесец дана да прекину пословање. Након тога морају се затворити и поднијети извјештај о затварању. У писму се не наводе разлози забране.

Његово објављивање долази неколико дана након што је Акхундзада изјавио да је његова влада предузела потребне кораке за побољшање живота жена у Авганистану.

То је изазвало критике бранилаца људских и женских права на друштвеним мрежама.

Уједињене нације у уторак су такође рекле да су ангажовани с властима у Авганистану како би се поништила забрана козметичких салона. Мисија УН-а у Авганистану, или УНАМА, огласила се на Тwиттеру, позивајући талибане да зауставе наредбу.

"Ово ново ограничење женских права негативно ће утицати на привреду и у супротности је с наведеном подршком женском предузетништву", речено је.

Раније је једна власница козметичког салона рекла да је једини хранилац у породици након што јој је супруг погинуо у експлозији аутомобила 2017. године. Није жељела бити именована нити спомињати свој салон због страха од одмазде.

Између осам и дванаест жена сваки дан посјети њен салон у Кабулу.

(Независне)