Цијена меса на рафама у Српској не пада као на фармама :: Semberija INFO ::

 

Цијена меса на рафама у Српској не пада као на фармама


Цијене меса у месницама и маркетима треба да буду снижене у складу са цијенама живе ваге стоке, сагласни су наши саговорници када је ријеч о појефтињењу готовог меса.

Наиме, послије свих поскупљења грађани су коначно дочекали да почну падати цијене меса по живој ваги, што би требало да смањи цијену меса у маркетима и месницама, али по свему судећи, трговци не маре за појефтињења.

Да су цијене ниже, потврђује и податак да је цијена прасића у Српској пала за чак 50 одсто, па тако сада килограм прасетине живе ваге кошта око шест КМ, а ниже цијене су и када говоримо о јагњадима, овцама.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да цијена меса у трговинама не прати цијену килограма живе ваге стоке.

Како истиче, с обзиром на ниже цијене по живој ваги, треба очекивати да коначно почне падати и продајна цијена у месницама и маркетима.

"Треба времена да видимо шта ће трговци направити, обично када имамо поскупљење, они се правдају тим да је скочила цијена живе ваге, а када треба да спусте цијену, кажу да имају залихе", рекао је Маринковић за "Независне новине".

Јован Василић из Удружења потрошача "Звоно" Бијељина истиче за "Независне новине" да одавно имамо проблем што цијена живе ваге одређеног меса никад није довела до снижења цијене готовог производа.

"Трговци ће бити приморани да спусте цијене које су веома високе, јер је куповна моћ грађана знатно слабија него што је била. Такође, поставља се питање да ли је трговцима стало да продају готово месо по вишој цијени, јер грађани не купују исте количине као прије", рекао је Василић, додајући да су имали жалбе грађана да су цијене меса у месницама превисоке.

Према његовим ријечима, цијене никада нису зависиле од самих произвођача, трговци су ти који диктирају цијену.
Душан Срдић из Удружења потрошача "Реакција" из Бањалуке истиче за "Независне новине" да су трговци експресни када треба подићи цијену, а када треба да је спусте, онда се повуку.

"Иако сада имамо реалан основ за ниже цијене, чему иде у прилог нижа цијена прасића, односно цијена која је мања за 50 одсто, они не маре за то", рекао је Срдић, додајући да трговци увијек желе екстрапрофит како би имали што бољу зараду, па макар то било и на један дан.

Како је казао, у наредном периоду ће предложити конкретне мјере како би дошло до стабилизације цијена на тржишту.

"Недавно је одржан заједнички састанак свих удружења потрошача са ресорним министром, на којем је договорено да ускоро изађемо са одређеним мјерама како би цијене коначно почеле да падају", рекао је Срдић.

(Независне)