Први званични резултати: Мицотакису побједа, имаће 157 мјеста у грчком парламенту :: Semberija INFO ::

 

Први званични резултати: Мицотакису побједа, имаће 157 мјеста у грчком парламенту


АТИНА - Нова демократија победник је данашњих парламентарних избора у Грчкој, показали су први званични резултати, а гласачи су лидеру странке Кирјакосу Мицотакису дали нови четворогодишњи мандат на мјесту премијера, јавља Ројтерс.


На основу четвртине пребројаних гласова, конзервативна Нова демократија водила је са 40,5 одсто гласова, показали су подаци министарства полиције, док је, како наводи британска агенција, послије 60 одсто избројаних гласова, велика вјероватноћа да ће Мицотакис имати 157 посланика у парламенту који броји 300 места.

То је за 20 одсто више од другопласиране партије Сириза, радикалне љевице, која је побиједила на изборима 2015. године и водила земљу до 2019. године, када је изгубила од Нове демократије.

"Ово је, очигледно, убједљив пораз", рекао је за ТВ Скаи Еуклид Цакалотос, који је био министар финансија током администрације Сиризе.

Недјељно гласање је друго велико у претходних пет недјеља, пошто на изборима 21. маја, под другим изборним системом, нико није успио да добије већину у парламенту од 300 посланика.

Међутим, по садашњем изборним системом, најбоље рангирана партија на основу гласаова добије бонус мјеста, од 20 до 50, зависно од резултата.


Танјуг / Глас Српске