Столтенберг: Складишта оружја и муниције НАТО-а су испражњена :: Semberija INFO ::

 

Столтенберг: Складишта оружја и муниције НАТО-а су испражњена


МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 481. дан. Расте број жртава поплава након уништења бране Нова Каховка у Херсонској области, потврдиле су обе стране. Украјинска војска саопштила је да је уништено руско складиште муниције у тој области. Са друге стране, Москва наводи да су украјинске снаге најактивније у области Запорожја, али да руска војска успјешно одбија нападе.

Столтенберг: Складишта оружја и муниције НАТО-а су испражњена

Складишта оружја и муниције НАТО-а су испражњена и морају бити попуњена што је прије могуће, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на економској конференцији за Дан њемачке индустрије у Берлину.

"Потребна нам је моћнија војна индустрија, чији су се представници данас окупили овдје. Наше залихе наоружања и муниције су празне и морају се попунити не само у Њемачкој, већ и у многим земљама НАТО-а", рекао је он.

Кина увјерила САД да не доставља смртоносно оружје Русији

Кина је увјерила САД и друге земље да не испоручује смртоносно оружје Русији ради његовог кориштења у Украјини, Вашингтон не види доказе који су томе противријечни и цијени то, изјавио је амерички државни секретар Антонy Блинкен на крају своје посјете Пекингу.

Блинкен: Важно продужити црноморску прехрамбену иницијативу

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Антонy Блинкен изјавио је да је на састанку са кинеским руководством током посјете Пекингу (18-19. јуна) разговарао о прехрамбеној безбједности и истакао важност продужења Црноморске прехрамбене иницијативе.

Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Украјине настављају активне покушаје офанзиве у јужнодоњецком, запорошком и доњецком правцу;

- Оружане снаге Русије извеле су напад високопрецизним оружјем са мора на складишта стране војне технике Оружаних снага Украјине, сви објекти су уништени;

- У току борби у доњецком правцу током претходног дана уништено је више од 340 украјинских војника;

- Руске снаге су током претходног дана спријечиле активност три диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине у краснолиманском правцу;
- Оружане снаге Русије су током протеклог дана одбиле четири напада украјинских снага у доњецком правцу;

- Руска војска уништила је складиште муниције украјинских снага у округу Ивановско у ДНР;

- Оружане снаге Русије одбиле су три напада јединица Оружаних снага Украјине на Времјовском виступу;

- ПВО средства оборила су украјинских хеликоптер Ми-8 у Запорошкој области;

- Руски војници спријечили су дјеловања двије украјинске диверзантско-извиђачке групе у правцу Купјанска;

- Руска војска је за дан ликвидирала готово 105 војника Оружаних снага Украјине и уништила два непријатељска самоходна топа „гвоздика";
Украјинске снаге изубиле су у јужнодоњецком правцу током претходног дана више од 100 војника;

- Оружане снаге Русије одбиле су два напада Оружаних снага Украјине на подручју Мале Токмачке у Запорошкој области, уништена су 2 тенка, 10 борбених возила пјешадије и 2 оклопна возила;

- ПВО Русије пресрела је 5 граната ракетног система „хајмарс", оборила 14 непријатељских дронова,

- Оружане снаге Русије уништиле су у херсонском правцу више од 40 војника и артиљеријски систем М777 Оружаних снага Украјине.

Столтенберг: Чланство Украјине у НАТО-у неће бити тема самита у Виљнусу

Земље НАТО-а приликом припреме јулијског самита у Виљнусу не разматрају могућност формалног позива Украјини за чланство у Алијанси, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„На самиту и приликом припреме за самит не разматрамо формални позив Украјини, разговарамо о томе какве ћемо одлуке донијети како бисмо приближили Украјину Алијанси, имамо консултације, не желим ништа да прејудицирам. Сви савезници су сагласни да су врата Алијансе отворена, да ће Украјина постати чланица НАТО-а и да Русија нема право на вето. Сада нам је важно да се Украјина сачува као суверена, независна држава", рекао је Столтенберг.

Самит НАТО-а биће одржан у Виљнусу 11. и 12. јула.

Командант „Ахмата": Украјинска контраофанзива трајаће још највише мјесец и по дана

Украјинска контраофанзива трајат ће још око мјесец до мјесец и по дана, сматра помоћник чеченског лидера и командант специјалних одреда „Ахмат" Апти Алаудинов.

„Мислим да све то може да траје још мјесец до мјесец и по дана. До посљедњег Украјинца. 

"А даље ће већ почети, вјероватно, тихо напредовање наших снага у правцу Кијева", рекао је Алаудинов за телевизијски канал „Русија 1".
Алаудинов је почетком јуна пребачен из Луганске Народне Републике у марјински правац у Доњецкој Народној Републици.

Према његовим ријечима, Запад ће до последњег тренутка „притискати" Кијев, како би украјинске снаге показале макар некакав резултат.

Зеленски с британским премијером разговарао о одбрамбеним потребама Кијева

Предсједник Украјине Владимир Зеленски написао је на свом Телеграм-каналу да је одржао телефонски разговор с премијером Велике Британије Ришијем Сунаком, с којим је размотрио одбрамбене потребе Украјине.

„Током телефонског разговора с премијером Велике Британије Ришијем Сунаком било је речи о току борбених дејстава, одбрамбеним потребама Украјине и даљој сарадњи ради ширења могућности Украјине на бојном пољу, прије свега захваљујући далекометном оружју", навео је Зеленски.

Он је, такође, захвалио Сунаку за организовање конфренције за обнову Украјине, која ће бити одржана у Лондону 21. и 22. јуна.

Тема разговора било је и питање чланства Украјине у НАТО-у, као и гаранције безбедности.

Руске снаге откриле су и ликвидирале 14 чланова диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине које су покушале да се пробију у правцу Лисичанска у ЛНР због извршења терористичких аката, изјавио је војни стручнак из ЛНР пуковник Виталиј Киселијов за „Први канал".

Помоћник вицепремијера Запорошке области повријеђен на Криму

Помоћник вицепремијера Запорошке области Владимир Епифанов повријеђен је на Криму приликом експлозије плинске боце у аутомобилу, саопштио је лидер запорошког покрета „Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

Према његовим ријечима, Епифанов је био за воланом, а у ауту су се такође налазили његов секретар и телохранитељ.

Рогов је истакао да су сва тројица задобили тешке опекотине главе, трупа и руку."

Зеленски: Сви ПВО системи Патриот су на ратишту и дејствују

Сви ПВО одбрамбени системи типа Патриот, које су САД у априлу дале Украјини, функционишу иако Русија тврди супротно, рекао је украјински предсједник Володимир Зеленски у ноћашњем обраćању

"Они су још на ратишту, оперативни су и обарају руске ракете, најефикасније могуће. Ниједан ПВО систем Патриот није уништен", рекао је Зеленски, преноси лондонски Гардијан.

По свему судећи коментари предсједника Украјине су одговор на тврдње руског предсједника Владимира Путина изречене на Међународном економском форуму у Санкт Петерсбургу прошле недјеље, у којима је сугерисао да је Москва уништила пет система Патриот у близини Кијева.

Зеленски је захвалио "браниоцима украјинског неба", укључујуćи украјинске пилоте, рекавши да су током протекле недјеље извели више од 100 координисаних батеријских удара на непријатељске положаје и позадину и уништили скоро тридесетак пројектила и педесетак дронова.

Москва: Руске трупе осујетиле покушаје Кијева да освоји село у Доњецкој области

Руско министарство одбране саопштило је да су руска војска осујетила покушај украјинских трупа да заузму село Новодоњецке у области Доњецка гдје је, како се наводи, усмјерена контраофанзива Кијева.

Лондон процјењује да Москва трупе са Дњепра премијешта ка Запорожју и Бахмуту

Британско министарство одбране саопштило је да је Москва у посљедњих 10 дана вероватно почела да премијешта елементе својих снага са источне обале ријеке Дњепар да би ојачала секторе Запорожја и Бахмут.

"Прераспоређивање трупа вјероватно одражава перцепцију Русије да је велики украјински напад преко ријеке Дњепар сада мање вјероватан након урушавања бране Каховка и поплава које су услиједиле", наводи се у саопштењу.

Маљарова: Украјинске снаге осободиле осам насеља у протекле двије недјеље

Украјинске снаге ослободиле су осам насеља у протекле двије недјеље својих офанзивних операција, укључујући село Пјатихатки, рекла је замјеница министра одбране Хана Маљар.

Како је навела на Телеграму, насеља су ослобођена током двонедјељних офанзивних операција у правцу Бердјанска и Мелитопоља.

Руски званичник је рекао да је украјинске трупе поново заузеле Пјатихатки, село у области Запорожја, и да су се тамо укопале док је биле под ватром руске артиљерије.

Начелник Белгорода: Седморо повријеђених у грантирању украјинских снага

Седморо цивила, укључујући једно дијете, повријеђено је током ноћи у украјинском гранатирању области Валујки у руској пограничној области Белгород, рекао је у понедјељак начелник тамошње области.

Пет вишеспратница и четири куће оштећено је, а једна зграда гори, написао је начелник Вјачеслав Гладков у апликацији за размену порука Телеграм.

Роман Старовојт, начелник Курске области, северно од Белгорода и који се такође граничи са Украјином, тврди да су украјинске снаге гранатирале два тамошња села. Према прелиминарним информацијама, није било повријеђених.

 Експлозије и напади на руске регионе који се граниче са Украјином дешавају се скоро свакодневно посљедњих мјесеци, а руски званичници окривљују или украјинске снаге или проукрајинске саботере, наглашава Ројтерс.

Руске власти у ДНР: Украјинска војска у недељу гранатирала насеља 35 пута

Украјинска војска је током протеклог дана 35 пута гранатирала насеља у самопроглашеној Доњецкој народној републици (ДНР), испаливши 214 плотуна из ракетног и артиљеријског оруђа, саопштила је мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

У овим украјинским нападима је рањено осам цивила, преноси Тас.

Према подацима објављеним на Телеграм каналу мисије, украјинске трупе су користиле вишецијевне ракетне системе, као и артиљеријска оруђа калибра 152 и 155 мм.

Украјинске оружане снаге извеле су ударе на подручја четири насеља у ДНР и оштетиле седам стамбених зграда и три објекта цивилне инфраструктуре, наводи се у саопштењу.


Глас Српске / Агенције