Стано: ЕУ очекује од Вучића и Куртија да се без предуслова одазову позиву Бореља :: Semberija INFO ::

 

Стано: ЕУ очекује од Вучића и Куртија да се без предуслова одазову позиву Бореља


Фото - РТРС
ЕУ очекује од предсједника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се без предуслова одазову позиву високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља на састанак о кризи на сјеверу Косова, изјавио је у Бриселу портпарол ЕУ Петер Стано.

- Датум састанка није утврђен, јер стране још нису потврдиле своје присуство. Високи представник Борељ и земље чланице очекују разумнији и конструктивнији приступ од оних који желе да приступе ЕУ. Обје стране су позване, очекујемо да на разговоре дођу без постављања предуслова - рекао је Стано.

Портпарол ЕУ је нагласио да земље чланице прате да ли у Београду и Приштини постоји воља да се деескалира ситуација и најавио да ће Косово бити тема сљаедећег састанка министара спољних послова ЕУ у понедјељак.

Стано је оцијенио да и даље нема знакова деескалације на терену и да је зато ЕУ позвала Вучића и Куртија на разговоре.

- За сада нема одговора, осим неких врло неконструктивних јавних коментара. Очекујемо да дођу на разговоре који су прилика да покажу конструктивност и пронађу рјешење за кризу - наглашава Стано.

Истиче и да није ријеч о испуњавању захтјева Брисела, већ о "европској будућности људи у Србији и Косову".

- Недостатак ангажмана на рјешењу ће имати посљедице по људе у Србији и Косову и то ће бити искључиво одговорност предсједника Вучића и премијера Куртија - закључио је Стано.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ позвао је Вучића и Куртија на разговоре у Бриселу имајући у виду, како је рекао, да се ситуација на терену свакодневно погоршава.


​РТС / РТРС