Њемачка ће ове недјеље усвојити имиграциони закон, недостаје 2 милиона радника :: Semberija INFO ::

 

Њемачка ће ове недјеље усвојити имиграциони закон, недостаје 2 милиона радника


БЕРЛИН- Њемачка је спремна да ове недјеље усвоји закон којим ће бити лакше искусним радницима, посебно ван Европске уније, да имигрирају у ту земљу, након што је дошло до договора унутар владајуће коалиције, преноси Ројтерс.


Катја Маст из Социјалдемократске партије, која чини владајућу коалицију са Слободним демократама (ФДП) и Зеленима, рекла је да ће закаснеле реформе модернизовати њемачку имиграциону политику.

"То ћемо постићи већ ове недјеље", рекла је она на конференцији за новинаре, у друштву Јоханеса Фогела из ФДП и Иреном Михалић из Зелених.

Са овим законом, Њемачка се нада да ће се изборити са недостатком радне снаге - према министарству рада, број слободних радних мјеста у 2022. години је био на рекордном нивоу од близу два милиона.

Према нацрту закона, реформа би могла да подразумијева повећање броја радника из земаља ван ЕУ за 60.000 годишње.

Страним радницима биће понуђена три начина да уђу у земљу, укључујући и специјалну "позивницу шансе" за особе које немају посао, али имају потенцијал да га нађу.

"Позивница шансе" прати систем базиран на поенима који у обзир узима образовање, знање језика, искуство, повезаност са Њемачком и године старости.


​Танјуг / Глас Српске