Стиже нам топлотни удар, температура до 38 степени :: Semberija INFO ::

 

Стиже нам топлотни удар, температура до 38 степени


БАЊАЛУКА – Очекује нас сунчано, топло и спарно вријеме, нарочито у четвртак и петак, а температуре ће достићи и 38 подиок на термометру, казао је Дејан Супић, помоћник директора Хидрометеорлолошког завода Републике Српске за метеорологију.

 

"Ово ће бити први топлотни удар ове године", нагласио је Супић.

Према његовим ријечима према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода у већем дијелу седмице очекује нас сунчано, веома топло и спарно вријеме.

"Ову високу температуру условило је јачање гребена уз прилив топлог ваздуха са сјевера Африке, а у приземљу поље високог ваздушног притиска. У дане викенда доћи ће до промјене времена што ће условити углавном локалне пљускове праћене грмљавином и пад температуре ваздуха за осам до десет степени Целзијусових", казао је Супић и додао да смо једно мјесец и по дана има нестабилне временске прилике са честом појавом киша и пљускова, преносе Независне.

"Од суботе 16. јуна дошло је до побољшања времена, што је условило нагли пораст температуре ваздуха. Буквално смо, из тако рећи јесењег дијела прољећа, одмах улетјели у високе љетње температуре. Из тих разлога савјетујемо да људи који се баве напорним физичким пословима, на грађевини, пољопривреди,  који су изложени сунчевом зрачењу, да послове обављају у раним јутарњим и касним послијеподневним часовима када су температуре ваздуха ниже и када је мањи УВ индекс зрачења. Наравно, савјет је и да пију што више течности и да се облаче слојевито", казао је Супић и додао да се током већег дијела седмице очекују повољне временске прилике за обављање пољопривредних радова на отвореном.

"Хидрометеоролошке прилике ће у цијелој земљи бити повољне и већина људи ће се осјећати добро, а у најтоплијем дијелу дана осјетљиви метеоропати и хронични болесници могу осјетити умор и мањак енергије", казао је Супић и додао да љето ове године почиње у сриједу 21. јуна у 16 часова и 59 минута.


Глас Српске