Браћа поријеклом из БиХ планирала напад на геј параду, са њима ухапшен и Чечен (14) :: Semberija INFO ::

 

Браћа поријеклом из БиХ планирала напад на геј параду, са њима ухапшен и Чечен (14)



БЕЧ – Браћа (17, 20) поријеклом из БиХ те Чечен (14) ухапшени су због планирања напада на геј параду у Бечу, саопштиле су аустријске власти.

Наиме, као главни планери напада означена су браћа, аустријски држављани поријеклом из БиХ, са боравиштем у Ст. Пелтену, а са њима је ухапшен и 14-годишњи аустријски држављанин чеченског поријекла, који живи у Бечу. Они су, наводно, били симпатизери Исламске државе и нису имали саучеснике у свом плану.

Званичник аустријске обавјештајне службе (ДНС) Омар Хајџави-Пиршнер изјавио је да је обавјештајним круговима од раније био познат само 17-годишњак, поријеклом из БиХ, једно вријеме је био на њиховом радару, али су оптужбе за тероризам одбачене, јер није било специфичне опасности.

Иначе, они су приведени у акцији аустријски Кобри, непосредно пред геј параду. Наиме, у кући у Ст. Пелтену су пронађени пиштољи, ножеви и остало хладно оружје. Како стоји у саопштењу, осумњичени су наоружање наручили из иностранства.

Како је изјавио званичник ДНС-а, младићи су радикализовани путем интернета, што је крајње уобичајено у исламистичким круговима. Наводно су пасионирано пратили салафистичке видео клипове, те говоре проповједника мржње, које су даље шеровали. Иначе, аустријски медији подсјећају да ово није усамљен случај те да је неколико младића, симпатизера Исламске државе недавно осуђено у Бечу и Доњој Аустрији.


Независне новине