ВУЧИЋ: НЕМА ПРОМЕНЕ ДЕЈТОНА ВОЉОМ 1 НАРОДА, ПОЗИВ РС ДА СЕ УЗДРЖИ :: Semberija INFO ::

 

ВУЧИЋ: НЕМА ПРОМЕНЕ ДЕЈТОНА ВОЉОМ 1 НАРОДА, ПОЗИВ РС ДА СЕ УЗДРЖИ


IZVOR: TANJUG/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE
Председник Србије Александар Вучић примио је данас у Београду делегацију Републике Српске, на челу са лидером босанских Срба - српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Председник Србије Александар Вучић примио је данас у Београду делегацију Републике Српске, на челу са лидером босанских Срба - српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

После састанка, Вучић се обратио јавности и рекао:

"Дејтонски споразум може да се мења само вољом сва три народа у Босни и Херцеговини. То не може да буде воља једног народа".
 
Вучић је позвао председницу Жељку Цвијановић и Додика да буду уздржани и не реагују пренагљено, већ у интересу Србије, Српске и БиХ, јер би "било какакав сукоб значио крај добре будућности за све".
Он је прочитао шта су све обавезе Србије по Дејтонском споразуму, како у региону не би говорили да се Србија понаша неодговорно и да се меша у унутрашње ствари других земаља.
 
Објаснио је да се суштинске обавеза Србије као сукцесора СР Југославије да се могу поделити у две врсте, које су изричито прописане одредбама Општем оквирног споразуму и могу се даље поделити у три групе.
 
То је да Србија и БиХ признају једни друге као сувуерене државе у међународним признатим границама, начело за споразум о региналној контроли наоружање и споразум Србије и НАТО о транзитним аранжманима, рекао је Вучић.
 
"Друга врста обавеза је из чињенице да је Србија страна потписница Дејтонског споразума, а циљ успостављање и одржавање трајног мира. Србија је гарант спровођења мировног споразума, то јест дужна је да чува поредак који је успорављен Дејтонским мировним споразумом. За свако крсење Дејтонског споразума који је међуинародни правни уговор Србија је обавезна да да своју реакцију, своје мишљење и суд. За оне који су намерно неписмени или се праве да им то објасним".
 
"Да објасним онима који се праве неписменим, био сам једини лидер који није ишао у току кампање у БиХ и мешао се у изборни процес. Ердоган је почео своју кампању из центра Босне и нико није правио проблеме. Неки сматрају да Србија док постоји да це бити сувише велика и јака, када бисмо је скоро уништили не би била онолико мала колико би они желели", рекао је српски председник.
 
Каже да је тражио у складу са принципом добре вере и савесног понашања - бона фиде да разговора о декларацији СДА са свим људима из Републике Српске и да су и они то претходно тражили.
 
Рекао је да су представницима парламентарних странака у Српској, као и њено руководство, осудили СДА декларацију, као и да су сагласни по два питања: једно је однос према опстанку Републике Српске, друго је веома негативан према тексту деларације СДА и других докумената, а трећи однос је поштовање према Србији и жеља за најбољим односима са Србијом.
 
Политика Србје је, истиче Вучић, да на све то Срби морају да буду веома уздржани, рекао је и позвао и Милорада Додика и Жељку Цвијановић и све наше људе да покажу пуну уздржаност и да не реагују пренагљено већ у складу са интересима Српске и Србје, као и БиХ, а то је да дамо све што можмео од себе да се сачува мир и стабилност.
 
"Било какав сукоб значио би екононски крах и крај за све нас и крај добре будућнсоти за све нас. Зато да покушамо да позовемо све актере на смиривање тензија и на поштовање Дејтонског спораузма. А полтичика позиција Србије да ми поштујемо постоајање БиХ као једна државе, коју чине два ентитета, са свим њиховим налдезнжостима, као и договор три конституивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака. Та позициај је принципијелана и непромењива", навео је Вучић.

У делегацији су били највише руководство Српске и представници свих парламентарних странака, а тема разговора било је, како је најавио председник Вучић, је "компликовање" политичких процеса у региону.

Најважније од свега је Декларација СДА, која је недавно усвојена на конгресу те странке у Сарајеву, која предвиђа формирање "Републике Босне и Херцеговине" без ентитета, самим ти и без Републике Српске.

Додик је оценио да је декларација СДА, не декларација једне партије, већ Бошњачка и да је циљ рушење Српске.
Додик је истакао да су у РС забринути за безбедност и да та декларација жели стварање "босанског" језика и нације, а да је антисрпска, антиуставна и антидејтонска.

Он је нагласио да Срби морају бити на опрезу ако СДА не повуче декларацију и додао да су спремни да бране Српску и позвали Вучића да Србија пружи подршку одбрани Републике Српске.

На скупу у седишту председника Србије били су и премијерка Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин и још неки министри Владе Србије.

(мондо.рс)