Креће трка за индексе: Више смјерова на медицини за странце :: Semberija INFO ::

 

Креће трка за индексе: Више смјерова на медицини за странце



БАЊАЛУКА - Трка за индексима свршених средњошколаца креће за десетак дана, а због великог интересовања странаца, који желе да се образују на високошколским установама у Српској, поред основних студија медицине на енглеском језику од ове године могуће је студирати стоматологију, фармацију и сестринство.

Конкурс за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2023/2024. години на јавним високошколским установама у Српској расписан је јуче, а будуће бруцоше чека 4.617 индекса. Универзитет у Бањалуци на први циклус студија планира да упише 2.770 студената, од чега њих 1.936 на буџет и 402 на самофинансирање. Мјеста има и за 351 страног студента и 81 ванредног.

Највише мјеста, када је у питању Универзитет у Бањалуци, традиционално и ове године нуди Медицински факултет и то 625, а декан те високошколске установе Ранко Шкрбић каже за "Глас" да очекује велико интересовање и попуњеност већине квота већ у провом уписном кругу.
- План уписа је исти као лани, с тим што смо проширили оквир који се односи на студије на енглеском језику, јер велики број младих, прије свега из Индије и Турске, жели да студира код нас, тако да им сад од ове академске године нудимо и студијски програм дентална медицина, фармација и сестринство, све на енглеском, док на смјер опште медицине уписујемо другу генерацију - рекао је Шкрбић.

На Електротехничком факултету у Бањалуци мјеста има за 226 студената, на Природно-математичком 201, док Економски факултет прижељкује 214 бруцоша. На Рударском факултету у Приједору, који ове године с циљем привлачења студената покреће нови студијски програм инжењерство заштите животне средине, на располагању је 40 индекса.
- На тржишту влада велика потражња за геолошким и рударским инжењерима и надамо се да ће то допринијети бољој попуњености уписних квота. Претходних година то је било око 50 одсто, али с обзиром и на нови студијски програм и потражњу фирми били би презадовољни кад би дошли до 70 одсто - рекла је декан Рударског факултета Свјетлана Средић. 

Универзитет у Источном Сарајеву планира ове године да упише 1.847 бруцоша, од чега 1.212 на буџет. Највише мјеста је на Филозофском факултету у Палама који има 17 студијских програма и 411 слободних мјеста, те на Медицинском факултету у Фочи који нуди 310 нових индекса.
- Од ове године креће настава на енглеском језику и за студиј стоматологије, а новина је да ћемо од ове академске године за најбоље студенте увести стипендије, у смислу да их ослободимо школарина. До јесени ћемо дефинисати број студената које можемо уврстити у тај програм - рекао је за "Глас" декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић наводећи да очекује велико интересовање јер је продаја информатора из којих млади спремају пријемне испите завидна. 

Пријем докумената на факултетима оба јавна универзитета трајаће од 19. до 23. јуна, а пријемни испит будући бруцоши полагаће 26. јуна, с тим да на појединим високошколским установама провјера знања траје више дана. Свршени средњошколци који положе пријемни и остваре право уписа моћи ће то учинити од 3. до 7. јула.
Пријављивање кандидата на студијске програме на енглеском језику на Медицинском факултету у Бањалуци биће од 12. јуна до 7. јула, а шаљу се на адресу електронске поште international.studentsŽmed.unibl.org. Полагање пријемног на енглеском језику биће 10. јула, а упис примљених кандидата од 21. до 28. августа.

Други и трећи циклус

На другом циклусу студија на оба јавна универзитета планиран је упис 1.960 студената, док на трећем циклусу мјеста има за њих 253.
Пријаве за упис на други и трећи циклус студија на Универзитету у Бањалуци могуће су од 19. јуна до 6. октобра, док је на Универзитету у Источном Сарајеву тај рок дужи за четири дана. 


Глас Српске