Зашто се у БиХ више не могу замијенити норвешке круне? :: Semberija INFO ::

 

Зашто се у БиХ више не могу замијенити норвешке круне?


Централна банка Босне и Херцеговине није надлежна за мјењачке послове са физичким лицима и не утиче на избор валута које се замјењују у комерцијалним банкама и мјењачницама, саопштено је из ове институције.

Како истичу у свом саопштењу, у протеклих неколико дана у јавности су се појавиле информације да су комерцијалне банке и мјењачнице у Босни и Херцеговини обуставиле пријем и замјену новчаница норвешких круна, а у појединим случајевима и шведских и данских круна, те да је то узроковано одлуком Централне банке Босне и Херцеговине.

"Овим путем обавјештавамо јавност да Централна банка БиХ није донијела никакву одлуку у вези са обустављањем пријема наведених валута у комерцијалним банкама/мјењачницама у БиХ, као и да није надлежна за мјењачке послове са физичким лицима у БиХ. У складу са ентитетским  законима о девизном пословању мјењачке послове могу обављати комерцијалне банке, као и резиденти - друга правна лица и предузетници који имају закључен уговор с банком, овлаштење надлежног ентитетског министарства финансија и регистровани су за обављање мјењачких послова", наводи ЦБ БиХ, те напомиње да комерцијалне банке и овлаштени мјењачи у БиХ слободно доносе одлуку да ли ће трговати неком страном валутом у складу са својом пословном политиком и могућности да замијене ту валуту са иностраном банком на девизном тржишту.

"Према јавно доступним информацијама, видљиве су значајне осцилације девизног курса норвешких круна према валути ЕУР, а тиме и према КМ, при чему је вриједност норвешке круне значајније депрецирала према наведеним валутама, односно изгубила на вриједности. Како смо упознати, иностране комерцијалне банке су престале са откупом норвешке круне у процесу купопродаје ефективног страног новца, па посљедично и комерцијалне банке и мјењачнице у БиХ. Финансијске институције у иностранству и БиХ могу обуставити замјену у случају пада вриједности неке валуте ради заштите од даљег смањења вриједности, што може бити и привременог карактера док се ситуација са девизним курсом те валуте не стабилизује", закључује Централна банка.

Поручили су, такође, да информације о могућности замјене или разлозима евентуалног необављања замјене норвешке круне и било које друге стране валуте грађани треба да траже директно од комерцијалних банака и овлаштених мјењачница, односно тамо гдје се и обављају мјењачки послови.  

(Независне)