Вишковић затражио привремено рјешење за грађане који су остали без здравствене заштите :: Semberija INFO ::

 

Вишковић затражио привремено рјешење за грађане који су остали без здравствене заштите


Foto: Glas Srpske
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић затражио је од Министарства здравља и социјалне заштите да у сарадњи са Фондом здравственог осигурања омогуће да грађани Српске, који су остали без здравственог осигурања послије укидања ванредне ситуације, могу користити права из области здравствене заштите на прелазни период до 60 дана.

Вишковић је затражио прелазни период до 60 дана би грађани у том року могли да се ускладе са обавезама које налаже Закон о здравственој заштити, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада Републике Српске укинула је 18. маја ванредну ситуацију и донијела уредбу којом је стављена ван снаге претходна о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање вируса корона.

ФЗО је плаћао ову врсту осигурања свим грађанима који нису били осигурани за вријеме пандемије, односно ванредне ситуације у Републици Српској .

 За око 52.000 осигураника у Републици Српској у овој години нису уплаћивани доприноси, а највећи број међу њима су радници и њих око 48.000 нема здравствено осигурање након укидања ванредне ситуације.

Према Закону о обавезном здравственом осигурању, услов за коришћење права на здравствену заштиту на терет обавезног здравственог осигурања јесте редовна уплата доприноса, без изузетака.

– Подсјећамо, Фонд је у протекле три године константно позивао грађане да регулишу свој статус осигурања и да се не ослањају на ванредну ситуацију, како не би остали без права из здравственог осигурања по окончању ванредне ситуације. Такође, константно смо указивали да то што финансирамо здравствену заштиту и за неосигуране грађане не значи да послодавци не треба да извршавају своје законске обавезе и да плаћају доприносе. Међутим, евидентно је да је и међу послодавцима дошло до “опуштања” у протеклом периоду и да многи нису редовно плаћали доприносе. И овом приликом апелујемо на послодавце да измирују своје обавезе, а осигуранике обавјештавамо да у случају да не могу да остварују своја права због неуплаћених доприноса, адреса за рјешавање проблема није Фонд већ послодавац, односно обвезник доприноса који је дужан да редовно плаћа доприносе – поручују из овог Фонда.

(Глас Српске)