Представљене мјере за превенцију вршњачког насиља у школама у Српској :: Semberija INFO ::

 

Представљене мјере за превенцију вршњачког насиља у школама у Српској


Влада Републике Српске усвојила је програм мјера за превенцију и спрјечавање вршњачког насиља у школама и ђачким домовима.

Након трагедије у београдској Основној школи "Владислав Рибникар", одржана је ванредна сједница, а програм мјера рађен је у складу са закључком исте.

Министарка просвјете и културе Жељка Стојичић, истакла је да фокус није био на репресивним мјерама, већ на промоцији ненасиља.

- Радићемо на томе да законске одредбе које треба прилагодити реализацији мјера, да то и урадимо - рекла је Стојичићева.

У складу са овим, свака школа би у наредном периоду требала донијети сопствени кодекс понашања, а осим тога, предвиђено је побољшање материјалних и техничких услова у школама.

- Мислим да је потребно да се уради видео надзор у свим школама у којима није уведен, обезбиједити школе додатном расвјетом, а бавићемо се и ограђивањем наших школских објеката, како би цјелина школе и простор око школе били компактни - додала је Стојичићева.

Овом приликом, министарка је најавила и унапређење механизма школског дежурства, како би и улога школског ноћног чувара била редефинисана и како би он био на располагању током наставног процеса. Школе ће на располагању имати и јединствен образац за евиденцију насиља, а за ученике ће бити рађен штампани и едукативни материјал за препознавање насиља у школама и школским домовима.

- Успоставићемо базу података верификованих програма за превенцију насиља, а радиће се и на прикупљању података о одобреним програмима који се користе у школама - истиче Стојичићева.

Такође, као мјеру представила је и унапређење система анонимне пријаве насиља путем сандучета повјерења, а већ од наредне школске године у наставни план и програм биће уврштен нови предмет хуманост и безбједност за девети разред.

Осим тога у средњим школама исти предмет ће бити изборни.

- План је ојачати и стручне службе како би се осигурала заступљеност свих сарадника у свим школама. Радиће се на јачању васпитне улоге наставника и стручних сарадника, као и компетенција директора поново негирајући политички утицај у школама. Нико у школи не смије бити изузет од те обавезе да смо дужни ученицима да створимо и пружимо сигурно окружење током њиховог боравка у истим -  говори она.

Како Стојичићева истиче, план је унаприједити и примјену постојећих програма у школама за превенцију насиља, али и укључити родитеље као и ширу заједницу активности у школама везане за превенцију насиља. Додаје, да ће школе бити отворене као мјета у у којима се могу одвијати одређене заједничке активности након наставног процеса.

Када је ријеч о сигурности дјеце у школама, Стојичићева додаје да ће се од Министарства унутрашњих послова Републике Српске тражити да на располагању остане школски полицајац.

- У наредном периоду требала би бити спроведена и медијска кампања за превенцију насиља у школама, а опредјељење министарства је да не уводи забрану уношења телефона у школе, али у складу са овим наложићемо доношење акта којим се уређује њихова употреба у школама, из разлога што сматрамо да је комуникација родитеља и ученика неопходна након наставног процеса - рекла је Стојичићева, истичући да одређени број школа већ има интерне акте, али да су они неопходни у свим школама. 

Такође, најављено је да ће бити рађено и на изради и уградних софтвера, који би онемогући ђацима приступ нежељеним садржајима на интернету током боравка у школама.

Како се процијењује, за реализацију оваквог пројекта, биће потребно око 23 милиона КМ.
 
(РТРС)