Полиција задржала двојицу ухапшених Срба, КФОР око зграде општине у Звечану :: Semberija INFO ::

 

Полиција задржала двојицу ухапшених Срба, КФОР око зграде општине у Звечану


ЗВЕЧАН - У Звечану, Лепосавићу и Зубином потоку јутрос је почело окупљање грађана који потестују због боравка приштинске специјалне полиције на северу Косова и Метохије. Током ноћи није било инцидената.

9.10 - Двојици ухaпшених Срба одређено задржавање

Радош Петровић из Косовске Митровице и Душан Обреновић из Звечана ухапшени су у Звечану током сукоба Срба и припадника Кфора и одређен им је притвор, рекао је данас адвокат Дејан Васић.

-Њима је одређем притвор до 48 часова - рекао је Васић новинарима.

Он је навео да је у полицијској станици у јужном дијелу Митровице посјетио Петровића који је у његовом присуству изјавио да није крив.

Васић је пренио да је Петровић испричао да су га припадници Кфора извукли из масе која је сједила на бетону.

Адвокат је навео да Петровић каже да су га бранили поједини припадници косовске полиције пошто су припадници Кфора на њему "иживљавали, вукли га и тукли".

Васић је најавио да ће данас највјероватније добити рјешење на које ће уложити жалбу.

Четворица Срба ухапшени су током јучерашњег сукоба грађана окупљених код општине Звечан са припадницима КФОР-а и тзв. косовске полиције.

8.59 - Рањени Гаљак и даље у животној опасности

Рањени Драгиша Гаљак, у којег је пуцао припадник косовске полиције, и даље је у животној опасности, речено је Срни у болници у сјеверном дијели Косовске Митровице.

Осталих педесетак повријеђених у Звечану у сукобу са Кфором и косовском полицијом, заједно са бившим предсједником општине Звечан Драгишом Миловићем, пуштени су кућама након указане помоћи.

Сви повријеђени су одбили да остану у болници, па се један број њих налази на кућном лијечењу.

Директор болнице у сјеверном дијелу Косовске Митровице Златан Елек изјавио је синоћ да Гаљак има простријелне ране лијеве половине карлице и лијеве шаке.

8.58 - Сијарто: Мађарски војници при Кфору обављали дужност под италијанском командом

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је Будимпешта заинтересована за мир и спокој на Западном Балкану и додао да томе доприносе стотине мађарских војника распоређених на КиМ и у БиХ.

Навео је да су мађарски војници при Кфору у Звечану у понедјељак обављали своју дужност под италијанском командом, као и да их је приликом немира неколико повријеђено.

-Мађарски војници који служе у Кфору на Косову под италијанском командом распоређени су у насељу Звечан. Мађарски војници су обављали своје дужности по наређењу које су добили, при чему је неколико њиһ повређено - написао је Сијарто на Фејсбуку. Шеф мађарске дипломатије је додао да рањеним војницима медицинску негу пружају Кфор и Оружане снаге Мађарске.

Ораховац: Уништен мурал посвећен Новаку Ђоковићу

 Мурал у Ораховцу, посвећен најбољем српском тенисеру Новаку Ђоковићу, уништен је током ноћи, јавља сајт радија Гораждевац.

Ђоковић је, након јучерашње побједе у првом колу Ролан Гароса, на камери исписао поруку; "Косово је срце Србије - стоп насиљу".

8.57 - Еулекс: Најновија ескалација на КиМ забрињавајућа и неприхватљива

Мисија Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС) саопштила је данас да је најновија ескалација насиља на сјеверу Косова забрињавајућа и неприхватљива.

"Безбедносна ситуација тамо је и даље напета и то је разлог за велику забринутост. Позивамо све да се понашају разборито, да избегну насиље и да предузму мере за деескалацију ове напете ситуације. Треба хитно да се врати мир у интересу свих заједница које живе на северу Косова", наводи се у писаном одговору Еулекса Танјугу.

Како се наводи, Еулекс ће, у оквиру оквира свог мандата, наставити да ради "са одлучношћу на подршци стабилности Косова", као и безбjедности свих заједница на КиМ кроз појачане извиђачке патроле и у "блиској сарадњи са Косовском полицијом и Кфором".

8.56 - Петковић: Балкански пироман Курти јуче је хтео да запали цео регион

 Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је данас да је за јучерашњи инцидент у Звечану одговоран искључиво премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као и да су припадници Кфора, умјесто да заштите Србе, асистирали да "лажни градоначелник уђе у српску општину".

8. 40 - Недељковић: Дошли смо да сачекамо да сви оду

Представник Привременог органа општине Звечан Драган Недељковић изјавио је да још нису пуштени Срби који су јуче приведени у Звечану додајући да би, према обећањима Кфора, сви припадници специјалних косовских јединица требало да се повуку данас до 15 часова.

Недељковић је обавиєестио новинаре да су синоћ око 21.30 часова представници Српске листе поново разговарали са командантом Кфора који им је рекао да се чекају папири да би приведени Срби били ослобођени.

-Према информацијама које имам, још нису пуштени. Ствар је у томе да их је Кфор одмах предао Албанцима - казао је Недељковић.

Додао је да је командант Кфора саопштио да ће дио специјалних јединица да се повуче из Звечана у току ноћи, а да ће се данас до 15 часова повући у потпуности.

-Дошли смо да сачекамо, чекамо 15 часова да сви оду - навео је Недељковић.

8.14 - Рама: Приштина да слуша савезнике, да не иде путем на којем трпи штету

Албански премијер Еди Рама поручио је да Приштина треба пажљиво да слуша савезнике и да не иде путем на којем тзв. Косово трпи штету.

-То није апел, него потреба - написао је синоћ Рама на Твитеру.

Он је додао да за повреде војника Кфора директно сматра одговорним "слијепе агресоре".

-То, нажалост, штети Косову у очима његових незамјењивих савезника и пријатеља. Што дуже траје овај опасан и непотребан сукоб, то више штети Косову - навео је Рама.

Истакао је да се из сукоба који се понавља сваке године, са Србијом "која излаже своје трупе на граници гдје је њена моћ једнака нули" и Косовом које показује неспремност да финализује дијалог, "може изаћи само кроз дијалог и моћне савезнике".

8.13 - УНМИК осудио акције које су довеле до повређивања припадника Кфора и цивила

Шефица УНМИК-а Каролин Зијаде саопштила је да је узнемирена због насиља на сјеверу КиМ и акција које су до тога довеле, као и да најоштрије осуђује акције које су за посљедицу имале тешке повреде припадника Кфора и цивила.

-Неприхватљиво је насиље у било ком облику, укључујући оно над припадницима Кфора који су распоређени да обезбиједе сигурно и безбједно окружење у складу са Резолуцијом УН 1244 - наводи се у саопштењу шефице УНМИК-а.

Она је изразила солидарност са Кфором и пожељела брз опоравак свима који су данас повређени.

-Губитак живота се мора спријечити по сваку цијену - нагласила је Зијаде.

Позвала је на деескалацију и акције које ће довести до смиривања тензија и кретања ка одрживим политичким рјешењима, што је пре могуће.

У саопштењу се додаје да ће УНМИК наставити да блиско сарађује са свим међународним представницима на терену.

8.10 - Градоначелник Звечана отишао у мјесну канцеларију у селу Липа

Градоначелник Звечана Иљир Пеци изјавио је данас да није отишао у централну канцеларију општине, већ у мјесну канцеларију у селу Липа.

Пеци је за ТВ Кљан Косова рекао да су он и његов кабинет данас почели да раде у канцеларији заједнице.

-Отишли ​​смо у канцеларију у селу Липа у општини Звечан. Нисмо отишли ​​у централу због ситуације - рекао је Пеци.

Према његовим ријечима, таква одлука је донета после разговора са КФОР-ом и тзв. косовском полицијом.

-У разговорима са КФОР-ом и полицијом дошли смо до закључка да због ситуације морамо да дођемо овдје. Вјерујем да ћемо се вратити у централу - рекао је Пеци.

8.09 - Вучић се састао са амбасадорима земаља Квинте

Предсједник Србије Александар Вучић састао се са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Њемачке, као и шефом делегације Европске уније.

Састанку присуствује министар одбране Милош Вучевић, нацелник Генералстаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Вучић је позвао синоћ међународну заједницу да уразуми премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али не бесмисленим саопштењима после којих му дају визну либерализацију и чланство у Савјету Европе без формирања ЗСО.

Он је у ванредном обраћању јавности нагласио да ће Србија учинити све да сачува мир.

8.05 - Њемачка осудила нападе на сјеверу КиМ, позвала на хитну деескалацију

Њемачко министарство спољних послова осудило је нападе на сјеверу КиМ у којима су повријеђени војници Кфора и цивили и позвало на хитну деескалацију.

-Најоштрије осуђујемо неприхватљиве насилне нападе на сјеверу Косова. у којима су повријеђене десетине војника КФОР/НАТО и неколико цивила. Наше мисли су са повријеђенима, којима желимо брз опоравак - наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Њемачке.

Додаје се да је потребан хитан прекид сваког насиља и свих акција које подстичу тензије.

-Позивамо Косово и Србију да се укључе у преговоре, без икаквог даљег одлагања и да наставе да раде на примјени Споразума о нормализацији, постигнутог у фебруару и марту, укључујући и Заједницу општина са српском већином - истиче се у саопштењу.

Наводи се да Њемачка у потпуности подржава специјалног представника Европске уније Мирослава Лајчака у његовим напорима да смањи напетости.

8.00 - Курти: Осуђујем нападе на косовску полицију, Кфор и новинаре

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је да је „забринут због напада на косовску полицију, припаднике Кфора и новинаре“.

-Дијелим забринутост због насиља и осуђујем нападе на косовску полицију, Кфор и новинаре. Ултранационалистички српски графити на НАТО возилима су мрачни подсјетник на Косову. Залажемо се за мир и сигурност - написао је Курти на Твитеру.

7.17 - Запаљена застава Србије у Грачаници

7.15 - Борел: ЕУ осуђује насиље у Звечану, кроз дијалог пронаћи политичко рјешење

Европска унија најоштрије осуђује насиље у Звечану и позива стране да деескалирају ситуацију и одговорно се понашају, саопштио је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел.

Он је на Твитеру још написао да су акти насиља над припадницима КФОР-а и полиције, над представницима медија и цивилима - апсолутно неприхватљиви.

Борел је поручио и да ЕУ очекује да се кроз дијалог пронађе политичко рјешење за тренутну ситуацију.

7.10 - Мелони:Приштина да избјегне даље једностране акције, стране да оду корак уназад

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони саопштила је да је од суштинског значаја да власти у Приштини избјегну даље једностране акције и позвала све укључене стране да одмах направе корак уназад како би допринијеле попуштању тензија.

Она је, истовремено, најоштрије осудила, како је навела, напад на мисију Кфор-а на сјеверу КиМ.

-Од суштинског је значаја да се избјегну даље једностране акције косовских власти и да све укључене стране одмах направе корак уназад, доприносећи попуштању тензија - поручила је Мелони на Твитеру.

Она је изразила ''најоштрију осуду напада који се догодио на мисију Кфора''.

-Ово што се дешава је апсолутно неприхватљиво и неодговорно. Нећемо толерисати даље нападе на Кфор - додала је.

Изразила је "најискренија осјећања блискости" са италијанским војницима који су повријјеђени током немира на КиМ.

-Посвећеност италијанске владе миру и стабилности на Западном Балкану је максимална и ми ћемо наставити да радимо са нашим савезницима - поручила је Мелони.

Претходно је министар спољних послова Италије Антонио Тајани саопштио да је на Косову и Метохији повређено 11 италијанских припадника Кфора, од којих троје теже, али да су сви ван животне опасности.

7.00 - Фон Крамон: Слање полицијских снага на сјевер није мудра одлука

Специјални извјестилац за такозвано Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон оцијенила је, поводом посљедње ескалације насиља на КиМ, да Приштина није требала да шаље полицију на сјевер КиМ без међународне подршке.

Она је јуче, након разговора са приштинским властима, додала да није ријеч о мудрој одлуци и да питање уласка у општинске зграде треба да буде дио дијалога, преноси "Коха".

Такође је рекла да наоружане снаге у том дијелу КиМ могу бити застрашујуће за обичне грађане.

Фон Крамон је изјавила да је упитно, чак и ако се де јуре, или правно гледано, Приштина понаша у складу са својим правним актима, улазити у општинске зграде уз помоћ специјалних полицијских снага.

 -Да ли је политички мудро, ако сте бирали предсједнике са неколико стотина гласова или чак мање, а знате да већина није изашла на ове изборе? Питање је да ли је паметно ићи уз подршку специјалних полицијских снага у приступ општинским зградама? - истакла је званичница Европског парламента.

Она је још рекла да "зна" да нису сви Срби на сјеверу КиМ против Приштине, али да их овим насилним упадима приштинске власти "гурају ка Београду".

-А ако их гурате према Београду или према српским лидерима, са којима се не слажу, онда је ово веома лош сигнал - нагласила је Виола фон Крамон .

Извјестилац за такозвано Косово у Европском парламенту је, такође, рекла да би притисак међународне заједнице на Србију требало да се појача.

6.31- Јутрос мирно на сјеверу КиМ

Јутрос је на сјеверу Косова и Метохије мирно, послије синоћњег сукоба припадника КФОР-а са Србима у Звечану.

У немирима је повријеђено 52 Срба и око 40 припадника Кфора.

У општинама Зубин Поток, Звечан и Лепосавић, током ноћи није било инцидената, а број припадника КФОР-а је појачан.

Војници се налазе око зграда тамошњих општина, гдје су грађани јуче протестовали, али и око зграде општине у Сјеверној Митровици.

Појачано је присуство припадника КФОР-а и на прилазним путевима сва четири сједишта општина са српском већином на сјеверу покрајине.

Такозвана Косовска полиција и специјалци и даље се налазе у зградама те четири општине.

За данас су поново заказани протести Срба у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Њихов захтјев је повлачење специјалаца са севера Косова и Метохије, као и да новоизабрани албански градоначеници на изборима на које Срби нису изашли, не долазе на посао у српске општине.

Албански градоначелници Зубиног Потока и Звечана данас неће ићи у своје канцеларије у зградама тих општина.

Након немира огласио се градоначелник Зубиног Потока Измир Зећир, који је за РТК рекао да неће ићи у општинске просторије, додавши да је такву одлуку донио и градоначелник Звечана Илир Пеци, преноси приштински портал Демокрациа.


Танјуг / Глас Српске