Трговински ланци спремни да се одрекну дијела марже :: Semberija INFO ::

 

Трговински ланци спремни да се одрекну дијела марже


Потрошачи у Српској ускоро ће одређене производе плаћати јефтиније јер су трговачки ланци изразили спремност да се одрекну дијела марже и тако бар мало ублаже удар инфлације која већ годину пустоши новчанике грађана.

Идеја о кампањи и нижим цијенама у малопродаји који ће бити означени стикерима “друштвено одговорни производи” потекла је од Министарства трговине и туризма РС, а реализација се очекује почетком наредног мјесеца.

Ресорни министар Денис Шулић каже за Глас Српске да су идеју подржали сви представници трговачких ланаца с којима је у понедјељак одржао састанак у вези с кретањем цијена у Српској.

– Трговачки ланци су спремни да се одрекну дијела профита на одређене производе у корист потрошача. Схватају да су инфлаторна кретања удар на грађане, поготово оне који имају примања испод просјека – рекао је Шулић.

Он је нагласио да у наредних десетак дана очекују да им се јаве трговачки ланци али и самостални трговци који желе бити дио кампање, до када би требало бити завршено и штампање стикера.

– Који артикли ће се продавати по нижим цијенама одлучиће трговци, с тим да то неће бити основне животне намирнице на које је маржа већ ограничена одлуком Владе Српске – казао је Шулић.

Одређене кораке већ је започела компанија “Зворничанка” у оквиру које послује 15 малопродајних објеката под називом “З маркети”. Генерални директор ове компаније Нинослав Рашковић каже да планирају смањити маржу на око 100 артикала из различитих категорија, попут хемије те кондиторског и конзервисаног програма.

– Очекујемо да акција почне 1. јуна. Сви ти производи осим што ће бити означени стикерима министарства, биће изложени што је могуће видљивије како би купцу запали за око. Надам се да ће се што више трговаца, али и произвођача прикључити кампањи како би грађани што повољније куповали – казао је Рашковић и додао да се у њиховим маркетима са истим циљем однедавно спроводи акција под називом “Стоп инфлацији” у оквиру које су смањили маржу на разну робу.

У кампању ће се укључити и Маркет “Ас” тврди власник Љубо Симић.

– Ако су сви заузели став да се одрекну дијела профита и ми ћемо слиједити ту идеју. Подржаћемо ту причу јер смо ту за наше грађане и помоћи ћемо колико можемо. Међутим, желим да нагласим да се ми константно боримо за што ниже цијене, спуштамо колико год може јефтиније, а ако се и деси да неко прекорачи маржу то најчешће буде грешка програма – прича Симић.

С друге стране, предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић који је власник компаније “Крајина клас” у оквиру које послује ланац пекара “Мања” каже да неће бити дио кампање.

– Ако спустим цијену једног производа, морам другог подићи, јер на крају мјесеца салдо мора бити исти. Предузећа нису социјалне установе нити се могу бавити с тим. Раде за профит и плате, а држава кроз социјалну карту или неке друге мјере треба помоћи угроженим грађанима. Трговци не праве новац, живе од марже – рекао је Тривић и додао да ће кампања добро доћи грађанима слабијег имовинског стања који циљано купују.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић поздравила је идеју о кампањи, наводећи да се коначно траже рјешења како да се помогне купцима.

– Дуго времена смо чекали да се нешто покрене, намјера ресорног министра је веома добра, а колико ће трговачки ланци хтјети да се одрекну профита и колико ће их се стварно прикључити кампањи видјећемо. Надам се да ће одређеном броју купаца, оној најсиромашнијој популацији, ово добро доћи јер они не купују скупе производе на које ће се можда подићи маржа како би се то појефтињење поравнало – истакла је Марићева.
Интернет продаја

Муриса Марић каже да представници потрошача данас сједају за преговарачки сто с министром Денисом Шулићем први пут након његовог именовања. Много је тема за разговор, све у ланцу је поскупјело, а као посебан проблем издваја се илегална интернет продаја која све више цвјета. То је врло разрађена сива економија којој треба стати у крај – рекла је Марићева.

(Српска инфо)