Све већа нетрпељивост међу дојучерашњим саборцима :: Semberija INFO ::

 

Све већа нетрпељивост међу дојучерашњим саборцима


- Опозиција у Српској је постала опозиција сама себи.
 
Тако се чини у овом тренутку, јер било ко ко има приступ медијима или друштвеним мрежама може се увјерити у међусобна препуцавања готово свих против свију.

Иако се можда може рећи да нетрпељивост унутар политичких сабораца траје од тренутка када је Јелена Тривић објелоданила формирање Народног фронта, кулминација сукоба догодила се у понедјељак, када је управо Тривићева потврдила да је овој странци приступио и Александар Трнинић, народни посланик из СДС-а.

То је већ трећи посланик у актуелном сазиву Народне скупштине РС који је у посљедњих неколико мјесеци напустио странку са којом је освојио мандат на изборима и придружио се новој партији. Прије њега, подсјетимо, то су урадили Радислав Дончић из ПДП-а и Жељко Дубравац из ДНС-а. Тривићева је такође од оснивања странке до данас успјела да окупи и бројне одборнике широм локалних заједница у Српској, правећи тако већ јаку базу за предстојећи период.
Али, политички трансфер Трнинића је кап која је прелила чашу за СДС. "Прецизније речено, црвена линија, преко које ова странка не може прећи", рекао је Милан Миличевић, вршилац дужности предсједника СДС-а. Он је поручио да је до сада прећутао неке раније преласке, вјероватно мислећи на Александра Петковића, јединог одборника кога је СДС имао у Бањалуци.

Лидер СДС-а је додао да овакво уситњавање опозиције "само користи тренутној власти у Републици Српској".
Наравно, у одбрану Тривићеве стали су њени нови саборци, између осталих и Слободан Станић, бивши предсједник Одбора за здравство управо СДС-а, који је рекао да је црвена линија пређена када је Миличевић отишао код Додика, те да баш он својим дјеловањем уситњава СДС.

На нови политички трансфер није остао имун ни лидер Листе "За правду и ред" Небојша Вукановић. Он је истакао да "ко једном прелети из интереса, може се очекивати да ће то исто учинити и неки други пут". Али, Вукановић је исто тако недавно замјерио што се у јавности спинује сукоб и тензије у опозицији, те покушао да смири ситуацију, поручујући да им је актуелна власт заједнички политички непријатељ.

Иако се из ПДП-а конкретно сада нису огласили, они су дјеловање Народног фронта на самом почетку називали добрим уколико не буде уситњавања опозиције. Али, након што су и њихови одборници у појединим локалним заједницама, као и један народни посланик, промијенили политички дрес, из њихових уста излетјеле су ријечи "папци и прелетачи". Јавна је тајна да је

Тривићева напустила ПДП због неслагања са Драшком Станивуковићем и чини се да би управо однос њих двоје могао да ријеши опозициону судбину јер се може претпоставити да ће се обоје кандидовати за градоначелника Бањалуке наредне године.

Станивуковић је послао поруку да ће, ако се то деси, побиједити Тривићеву и "да јој тако нешто не треба у политичкој каријери". Иако за многе у опозицији нема сукоба, треба истаћи да се годинама спекулише како дио СДС-а и ПДП-а отворено сарађује са властима на локалном нивоу, али да руководство обје странке неће или не смије да реагује на тако нешто.

О свему наведеном из Народног фронта се најављује да ће ускоро бити јачи за многа друга позната имена. Спекулише се одавно да је једно од њих замјеник предсједника СДС-а Милан Радовић, који већ мјесецима није политички присутан у Републици Српској. "Независне новине" већ неколико пута покушале су да ступе у контакт са Радовићем, али на наша питања није одговарао.

А док се међусобно бацају отровне стрелице, већина опозиције ипак је нашла заједничку тачку, чак и са властима у Српској. Она се зове митинг "Србија наде", који у петак 26. маја, организује предсједник Србије Александар Вучић.
Једини који је јавно казао да неће на скуп је Небојша Вукановић, који је поручио да је његова Листа неутрална, те да се неће мијешати у политичка дешавања у Србији.

Све у свему, наизглед опште расуло у опозиционим редовима, иде у корист лидеру СНСД-а Милораду Додику, који може мирно пратити како се ствари одвијају.

А управо је Додик долио уље на ватру када је недавно "захвалио Тривићевој" што је разбила опозицију и њима омогућила да они то не морају радити.

"Све ово што се дешава води до закључка да Додик апсолутно не треба да страхује од избора зато што неће остати нико у редовима опозиције са капацитетом да га побиједи у трци за било коју инокосну функцију", сматра новинар Дарко Момић.

Ако стање остане како јесте, мишљења је да Тривићева на општим изборима 2026. године не треба ни да помишља на подршку ПДП-а, СДС-а и Небојше Вукановића.

"Али не само она... Тренутно не видим могућност за заједнички наступ опозиционих странака, нити било кога персонално у опозицији ко би могао да обезбиједи подршку комплетног опозиционог блока", каже Момић, остављајући ипак опрезан приступ овом ставу.