Наводно изведена највећа крипто-превара у историји Хрватске :: Semberija INFO ::

 

Наводно изведена највећа крипто-превара у историји Хрватске


Компанија за трговање криптовалутама, "БитЛуцкy" из ријеке у Хрватској, директора Луке Буразера, наводно је оштетила готово 1.000 хрватских инвеститора за милионе евра у криптовалутама, пише "Јутарњи лист".

Пословни крах широј јавности непознате компаније "БитЛуцкy" већ се назива "највећом крипто преваром у Хрватској".

Више саговорника је за "Јутарњи" потврдило да је Буразер, 30-годишњи директор и познато лице хрватске крипто заједнице, све рачуне компаније "очистио", да је новац улагача нестао, а он се наводно сакрио на непознатој локацији у Лици.

Његови су клијенти и инвеститори, како пише "Јутарњи лист", о свему обавијестили полицију и ангажовали адвокате.

Буразер је свим клијентима "БитЛуцкyја", који су код њега уложили новац уз обећање високе зараде на трговини криптовалутама, јуче послао искрен мејл. "Поштовани клијенти, низом лоших трејдова и одлука нажалост довео сам стање фирме у кризну ситуацију. У сљедећим данима ћемо имати више информација", стоји у послатој поруци према клијентима.

"Јутарњи лист" наводи да је контактирао Буразера, али да је он искључио телефон, не одговара на мејлове, а обрисао је и све профиле на друштвеним мрежама.

У чланку који је "Јутарњи лист" објави око потенцијално највеће крипто преваре у Хрватској спекулисало се о износу од око 70 милиона долара, стваран износ је ипак много мањи. Ријеч је ипак о пуно мањем износу који се процјењује на 15 милиона долара што је потврђено од стране групе инвеститора. У чланку који је објавио "Јутарњи" спекулише се у износу од десетак милиона долара док је вриједност у крипто валутама нешто већа те варира зависно о цијенама крипто валута на мјењачницама.

Ко су главни актери "БитЛуцкy афере"?

Лука Буразер - директор компаније и "глава операције", словио за врхунског "трејдера" и особа која је знала шта говори када су у питање крипто валуте.

Почетком 2018. године, путем друштвених мрежа промовише своје услуге и нуди натпросјечну зараду да би већ средином 2018. године Хрватска мрежа пословних анђела (ЦРАНЕ) и партнер ХАМАГ БИЦРО организовали Стартуп сриједу с темом "Риппле – криптовалута или не?", на којој је главни предавач баш Лука Буразер.

Првих пар година испоштовао је већину Уговора које је имао с клијентима и фокусирао се на мањи број Уговора како би пружао што боље услуге и како би остао фокусиран на "трејдовање", преносе "КриптоВијести".

Увијек је одбијао услуге за промоцију у виду интервјуа или чланака у којима се спомиње њихова компанија и услуге које нуде.

Еуген Траваља - извршни директор компаније, човјек од повјерења, први у контакту с клијентима, задужен за примање странка у канцеларију на Корзу те у комуникацију путем мејлова или телефона. Особа коју се контактирало за продужење Уговора или исплате. Према његовим ријечима, није задужен за "трејдовање" већ за комуникацију са странкама и административним пословима.

Траваља, заљубљеник у риболов, комуникативан, чест учесник друштвених догађања нестаје заједно са Луком Буразером на непознату локацију.

Наводни партнер риболововачке продавници у Ријеци што они негирају иако су на друштвеним мрежама објавили тај детаљ. Према неким наводима, Еуген је наводно побјегао са супругом и малољетним дијететом.
Ведрана Голушин - секретарица друштва, задужена за слање и примање Уговора

Голушинова, вјереница директора компаније Луке Буразер, требали су се вјенчати 10. јуна 2023. године у Жупи. Св. Луције у Кострени. док је забава била планирана на стадиону НК Гробничан. Са њоме се првом ступило у контакт у поподневним сатима 18. маја након гашења сервера када су кренуле сумње да су инвеститори оштећени. Изјавила је да је Лука све изгубио, те да оштећени имају потпуно право тражити услуге адвоката и да они знају посљедице свега.

Ведрана нестаје заједно с Луком Буразером и Еугеном Траваљом те им се од 18. маја губи сваки траг.

(Независне)