Роботи мијењају гуме дупло брже од човјека – шта ће бити са вулканизерима? :: Semberija INFO ::

 

Роботи мијењају гуме дупло брже од човјека – шта ће бити са вулканизерима?


Један од послова у којима ćе робот моćи да замијени човјека је промјена гума на аутомобилу.

Радни роботи за мијењање точкова аутомобила користе вјештачку интелигенцију и имају способност да уче и развијају своје вјештине, баш као човек.

Ови роботи су веć у функцији и комерцијално се користе у Америци. Производи их РобоТире са сједиштем у Мичигену, а за промјену сета точкова на једном возилу потребно је 23 минута.

Звучи много, али према произвођачу, то је дупло брже од специјализованог радника који обавља исту операцију.

РобоТире користи двије манипулационе "руке" са шест зглобова, по једну за сваку страну. У питању су компоненте какве се користе на производним линијама за монтажу дијелова у ауто-индустрији.

Цијелим системом управља вјештачка интелигенција. Камера снима точак, одређује његову позицију, као и растојање између вијака. Након тога, робот отпушта вијке и уклања точак.

Систем и даље захтијева људски надзор и захтијева техничара да пребаци точак до уређаја, коме је компјутер веć пренио информације о величини и врсти гуме.

Крајњи циљ је да цијели систем за замјену гума буде потпуно аутономан.

Иако цијена система није објављена, у компанији РобоТире кажу да се, с обзиром на повеćану продуктивност и смањење трошкова рада, повраćај инвестиције очекује након годину дана.

(Б92)