​Неисправна возила на друмовима Српске као темпиране бомбе :: Semberija INFO ::

 

​Неисправна возила на друмовима Српске као темпиране бомбе


Полиција Српске је за четири мјесеца ове године из саобраћаја искључила 351 возило због техничке неисправности, а према ријечима упућених, друмовима крстари далеко више четвороточкаша који имају неки квар, чиме се угрожава безбједност.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, од јануара до краја априла ове године из саобраћаја су искључена укупно 983 возила, од којих 351 због техничке неисправности. Подаци МУП-а говоре да су лани из саобраћаја искључена 3.574 возила, од чега 1.204 због техничке неисправности. Годину раније, показују подаци, полиција је из саобраћаја искључила 4.104 возила, од којих је 1.195 било због техничке неисправности.

У МУП-у наводе да се из саобраћаја, између осталог, искључује возило које није регистровано или нема прописане регистарске таблице, док се на ванредни технички преглед упућује моторно и прикључно возило за које постоје основи сумње у техничку неисправност, као и она која су видно оштећена у саобраћајним несрећама.

Стручњак за безбједност саобраћаја Миленко Јаћимовић казао је за “Глас” да је просјечна старост возила на путевима Српске 16 и по година.
- Српска и ФБиХ имају старији возни парк у односу на земље окружења. Разлог томе је економска криза која је у посљедње вријеме довела до тога да грађани код аутомеханичара иду само кад им возило стане - казао је Јаћимовић.
Додао је да се возила морају редовно сервисирати и одржавати, посебно волан и кочнице.
- Криза не би смјела бити оправдање да се возе технички неисправна возила, којих, такође, много има у руралним подручјима и селима, гдје се возе аута у фази распадања - рекао је Јаћимовић. Према његовим ријечима, технички неисправно возило на путу је исто као оружје у рукама несавјесног лица.

Да се возачи често неодговорно односе према возилима угрожавајући тиме безбједност свих учесника у саобраћају, тврди и власник једног ауто-сервиса у Бањалуци Милорад Шиндрак. Он је казао да власници возила по помоћ углавном долазе у пет до 12.
- Возачи не би на вријеме дошли код аутомеханичара, нема тих пара. Сви дођу само кад морају, евентуално неко кад иде на мало дужи пут дође да преконтролише возило, али и таквих је све мање - рекао је Шиндрак.

Аутобуси

У МУП-у РС истичу да се посебан акценат ставља на контролу аутобуса и возача приликом организовања екскурзија и излета.
- Контрола се врши непосредно прије поласка на излет или екскурзију, на захтјев организатора - школе и обавезно подразумијева контролу испуњености услова у погледу техничке исправности возила. Поред наведених општих услова, за овакву врсту превоза прописано је да је на аутобусу којим се врши повремени организовани ванлинијски превоз дјеце предшколског узраста, ученика и студената обавезан ванредни технички преглед који није старији од 15 дана у односу на вријеме кретања на тај пут - нагласили су у МУП-у.


Глас Српске