БИЈЕЉИНА ЈЕ СПРЕМНА ДА ДОЧЕКА ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ: Цивилна заштита и Град Бијељина улажу напоре са циљем одбране Семберије :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА ЈЕ СПРЕМНА ДА ДОЧЕКА ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ: Цивилна заштита и Град Бијељина улажу напоре са циљем одбране Семберије


 Градоначелник Бијељине Мићо Мићић и директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић констатовали су да би Бијељина и Семберија спремнe дочекалe елементарне непогоде, изражавајући наду да се више никада неће поновити стравичне поплаве које су причиниле огромну штету на овом подручју.

У наредном периоду, како је договорено на састанку, биће покренути нови заједнички пројекти ка бројним институцијама, између осталог ка Оружаним снагама БиХ, Влади РС, а све са циљем одбране Семберије и других локалних заједница од елементарних непогода.



„Бијељина је локална заједница која својим примјером и искуством предњачи у односу на друге локалне заједнице. Нјена искуства требамо да користимо и ми у Републичкој управи цивилне заштите, а онда та искуства подијелити са осталим локалним заједница, нарочито у сливу ријека Дрине и Саве, истакао је Новитовић.

Он је изјавио да је Град Бијељина позитиван примјер како се рационално за опрему и  људство користе средства за ове намјене. „Сматрам да су Град Бијељина и Републичка управа цивилне заштите опремљени да спремно дочекамо сваки изазов и сваки потенцијални ризик, рекао је Новитовић.

Планирано је да се формира нова јединица за хитне интервенције на води, која би била стационирана у Бијељини, али би, уколико буде потребе, дејствовала и на другим подручјима, а чинили би је професионалци са око 24 човјека.

Мићић је рекао да Бијељина у годишњем буџету планира средства за цивилну заштиту, наводећи да  се ради на обуци припадника цивилне заштите на води, јер се „не смије десити поплава па да се види шта недостаје“.

„Град Бијељина има добро организовану цивилну заштиту, добре планове и добро је опремљена. Страшне поплаве су нам била опомена да морамо бити спреми за елементарне непогоде, истакао је Мићић, додајући да је за одбрану Семберије јако битан Савски насип.

Коментаришући да се ове године десио велики број утапања, градоначелник Мићић изјавио је да се мора више радити на подизању свијести и већој безбједности. Према његовим ријечима, у вези са појединим коментарима да Бијељина нема уређене плаже, Мићић је рекао да је веома  тешко направити плаже уз обалу ријеке Дрине, која може да промијени ток и за 24 часа. 

Семберија ИНФО/З. Кусмук