Њемачка полиција истражује тровање руских дисидената :: Semberija INFO ::

 

Њемачка полиција истражује тровање руских дисидената


Њемачка полиција покренула је данас истрагу о могућем тровању руских дисидената у Берлину, након што је новинар и активиста пријавио здравствене проблеме након састанка дисидента у њемачкој пријестолници у априлу, саопштено је данас из њемачке полиције, преноси АФП.

- Истрага је у току - рекао је за АФП портпарол берлинске полиције, потврђујући извјештај њемачког листа Дие Wелт.

Два учесника имала су здравствене проблеме након састанка руских дисидената у Берлину 29. и 30. априла, јавила је ове седмице руска истраживачка медијска агенција. Састанак је организовао бивши прогнани олигарх и критичар Кремља Михаил Ходорковски.

Један од учесника, новинар који је недавно напустио Русију, доживио је неспецифициране симптоме током догађаја и рекао је да су можда почели раније. Морао је бити на лијечењу у Универзитетској болници Цхарите у Берлину, гдје је руски опозициони лидер Алексеј Наваљни такођер лијечен од тровања у аугусту 2020. године, преноси АФП.

Друга учесница, Наталија Арно, директорка невладине организације Фондација Слободна Русија у САД, осјетила је симптоме када је путовала у Праг са састанка у Берлину. Открила је и да је њена хотелска соба била отворена, пренијела је агенција. Сљедећег дана отпутовала је у Сједињене Државе, гдје живи посљедњих десет година. Тамо се за помоћ обратила у болницу и надлежним органима.

Арно је ове седмице на Фацебооку описала симптоме, јаке болове и утрнулост. Она је написала да су се први чудни симптоми појавили и прије него што је стигла у Праг и додала да се осјећа боље, али да ти симптоми нису потпуно нестали.

Посљедњих година у иностранству и Русији отровано је неколико противника Кремља. Москва пориче да су њене тајне службе за то одговорне. У међувремену, европске лабораторије потврдиле су да је Наваљни отрован совјетским отровом Новицхок, преноси СТА.


​Фена / БХРТ