Црна Гора слави Дан независности :: Semberija INFO ::

 

Црна Гора слави Дан независности


ПОДГОРИЦА - Црна Гора данас обиљежава Дан независности и 17 година од када је на референдуму обновила државну самосталност.

На референдуму 21. маја 2006. године гласало је 86,5 одсто од укупног броја бирача. Независност државе подржало је 230.661, или 55,5 одсто грађана Црне Горе који су изашли на референдум, док је за останак у заједничкој држави са Србијом гласало 185.002 или 44,5 одсто, пише Дан.

Скупштина Црне Горе претходно је усвојила Закон о референдуму, који је договорен уз препоруку Европске уније. За успјех референдума било је потребно да га подржи 55 одсто изашлих бирача.

Референдумско питање гласило је - Желите ли да Република Црна Гора буде независна држава са пуним међународно-правним субјективитетом. Скупштина Црне Горе је 2. марта, на предлог предсједника Републике Филипа Вујановића, донијела одлуку да референдум о државно-правном статусу буде одржан 21. маја.

За предсједника Републичке референдумске комисије (РРК) изабран је Словак Франтишек Липка. Право изјашњавања на референдуму имали су грађани који у складу са прописима о изборима имали бирачко право.

Према подацима РРК, право гласа на референдуму имало је 484,7 хиљада грађана.


Глас Српске