Обновљена авио-линија Београд-Чикаго након 31 године, у авиону био и путник посљедњег лета 1992. :: Semberija INFO ::

 

Обновљена авио-линија Београд-Чикаго након 31 године, у авиону био и путник посљедњег лета 1992.


ЧИКАГО - У Културном центру Чикага синоћ је одржана свечаност поводом првог лета авио компаније Ер Србија до Чикага, на којој се окупио велики број званица из Чикага и представника српске дијаспоре, а након што је авио слетио на Међународни аеродром "О'Хер", гдје је дочекан воденим топовима.

Авион који носи назив "Никола Тесла" слетио је на Терминал 5, који је званично отворен у јануару ове године.

У част првог лета, на самом аеродрому, приређен је и свечани дочек.

Добродошлицу путницима и компанији Ер Србија, у име градоначелника Чикага Брендона Џонсона и цијеле ваздухопловне авијације, пожељела је комесарка чикашког Директората за цивилно ваздухопловство Џејми Ри.

-Радујемо се дугом и трајном партнерству, али и томе што Чикаго поново повезујемо са једним од најстаријих европских градова. Технички, ово је обнова старог лета, који је посљедњи пут реализован на данашњи дан, 17. маја 1992.године. У ту част, ова два лета носиће исте ознаке, као и некадашњи летови - истакла је комесарка Ри.

Навела је да ће путници који долазе из Србије имати на располагању велики број опција ка многим дестинацијама са аеродрома "О'Хер".

Свечаност у Културном центру  је отворила Јелена Томашевић са песмом "Тамо далеко", а потом је приказан и промо видео о реализованом првом лету Београд - Чикаго.

Присутнима су се обратили генерални директор компаније Ер Србија Јиржи Марек, министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Србије Горан Весић и амбасадор Србије у САД-у Марко Ђурић.

Приказан је и видео снимак српског тенисера Новака Ђоковића, по којем један од авиона Ер Србије носи назив, у коме је Ђоковић истакао да са великим интересовањем прати развој националне авио компаније.

На свечаности су представљени и модели бренда "Маридруна", односно кардигани који су рађени од традиционалног српског плетива.

Марек је рекао да је његова компанија исписала историју.

-Дошли смо данас из Београда за 9 сати и 53 минута, што је невероватно кратко време . Био је фантастичан осећај. Не само да смо дошли сат времена раније, већ смо доказали да су Србија и Чикаго много ближи него што се чини. За мене је највеће искуство што сам нашао путника који је био баш на том последњем лету 17.маја 1992.године - навео је Марек.

Истиче да је лет протекао добро и да су сви путници задовољни летом.

-Најузбудљвије је било да смо на истом лету имали путника који је био на том последњем лету 17. маја 1992.године, али и путника који тада није ни био рођен. Имали смо сјајан генерацијски микс и мислим да смо исписали историју -, оценио је генерални директор Ер Србије.

Марек је нагласио да ће наредни циљ Ер Србије бити успостављање линија ка више дестинација у Кини, као и у Јужној Америци.

- Српско присуство у Америци је успостављањем авио линије од Београда до Чикага значајно оснажено. Ер Србија је постигла фантастичан успех за ових осам година. Летела је високо, и ево стигла далеко и до друге линије у Сједињеним државама – оцијенио је Ђурић.

Нагласио је да линија има и политички значај.

-Ја волим да кажем да и наше билатералне релације иду узлазном линијом и лете ка новим висинама. Верујем да ће ово створити нове шансе и за бизнис заједницу, али на људском нивоу, много значајније, ово повезује два дела велике српске породице. У околини Чикага живи 300.000 људи, а у Америци живи преко милион људи пореклом са наших простора - навео је Ђурић.

Сматра да ће захваљујући овој линији, цијели регион бити много више повезан.

-Београд је постао улазна тачка за целу југоисточну Европу, имајући у виду да само пољски Лот из Варшаве лети за Чикаго. Дакле, северозапад Сједињених Америчких Држава је сада много боље повезан са нашим делом Европе, а Београд је ту главни хаб - рекао је он.

- Ер Србија је најбрже растућа регионална компанија – истакао је Весић и подсјетио да је линија до Чикага, само једна од 20 нових линија које се отварају у овој години.

-Прошле године отворили смо 15 линија, наш аеродром је прошле године имао скоро шест милиона путника, ове године са реконстуркцијом капацитет је скоро 10 милиона путника. То говори да наша авио компанија толико расте да смо ми уз Варшаву, једина бивша источна земља која лети за Чикаго - рекао је Весић.

Указао је да отварање авио линије није само саобраћајно питање, већ је то дијелом и спољна полтиика.

-Не можете да отварате авио линију, а да немате добре односе са земљама где путујете. То значи да су наши односи са Сједињеним Америчким  државама у успону, што је јако добро и за нас и за Сједињене државе. И ова друга авио линија то јасно показује - истакао је Весић.

Додао је да је српска дијаспора која живи у Чикагу изузетно важна и да броји више од 400.000 људи.

-Ми смо трећа или четврта заједница у Чикагу. Али неће само они путовати. Ми ћемо почетком јуна потписати шер кор агримент са америчким компанијама, што значи да ће и Американци путовати. Као што из Београда неће путовати само Срби, већ читав регион - оцијенио је министар саобраћаја.

Први лет до Чикага је успјешно реализован, а путници ће имати прилику да на овој релацији лете два пута недјељно, сриједом и суботом.

Од 12. јуна на располагању ће бити и трећи полазак, понедјељком.

Летови ће се обављати авионима типа Ербас А330-200 из флоте широкотрупних авиона авио - компаније.

У Чикагу живи више од 350.000 грађана српског поријекла, али и велики број људи са Западног Балкана, којима ће ова линија олакшати путовање до Србије, али и цијелог региона.


​Танјуг / Глас Српске