Расте број страдалих у поплавама у Италији :: Semberija INFO ::

 

Расте број страдалих у поплавама у Италији


Најмање осам особа је погинуло, а хиљаде су евакуисане из својих домова, након што су разорне поплаве погодиле италијански сјеверни регион Емилија Ромања.

Усљед екстремних временских прилика, Формула 1 је саопштила да је одложена трка која је требало да буде одржана за викенд у Имоли.



"Суочавамо се са катастрофалним догађајима који вероватно нису виђени раније. Велике количине кише су пале на копно које више није у стању да их апсорбује", рекао је председник региона Емилија Ромања Стефано Боначини, преноси Ројтерс.

Локалне власти су саопштиле да су поплаве погодиле 37 градова и насеља, као и да је регистровано око 120 клизишта.

У близини Болоње се срушио мост, а многе жељезничке услуге су обустављене.

Из Агенције за цивилну заштиту раније су упозорили да није готово са падавинама, као и да је ријеч о веома компликованој ситуацији.

Усљед невремена 50.000 људи је остало без струје.


 
Наводи се да се 14 ријека излило из својих корита у Ромањи, источном дијелу региона, што је приморало становнике градова попут Ćезене да се попну на кровове кућа, гдје су их ватрогасци спасавали хеликоптерима или гуменим чамцима.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони изразила је у објави на Твитеру "потпуну солидарност са погођеним становништвом" и поручила да влада пажљиво прати догађаје и да је спремна да пружи помоć.

Обилне падавине у Емилији-Ромањи услиједиле су послије недјеља суше које су смањиле капацитет земљишта да прима воду чиме су погоршане посљедице поплава.

(Независне)