Захарова: Русија неће одустати од својих ставова у вези поштовања свих услова трговине житом :: Semberija INFO ::

 

Захарова: Русија неће одустати од својих ставова у вези поштовања свих услова трговине житом


Москва неће одступити од својих ставова који се тичу поштовања свих услова трговине житом, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова телевизији Звезда.

- Наравно да ће оне одлуке које буду донесене бити разјашњене, али вам могу рећи да је најважније, не предвиђајући догађаје, да све оно о чему је говорило руско руководство и министар иностраних послова Русије да је овај споразум директно повезан са поштовањем руских интереса, све је то управо онај фактор који ће бити база за доношење одлука. Међутим, каква ће она бити, то би требало да оставимо нашим експертима да разраде - рекла је она.

Захарова је навела да нема одступања од ставова за поштовање оних услова које није само изнијела Русија, већ који су били укључени у те споразуме и који су потврђени обавезама страна.

- Неће бити одступања од тих позиција, јер, као што је већ рекао министар иностраних послова Русије, то је дио споразума у пакету. Ово није прича о томе да једна земља или група земаља реализује своје интересе, а други треба да чекају неки свој ред - закључила је Захарова.

Како пишу медији, предсједник Русије Владимир Путин и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган ће, највјероватније, у телефонском разговору размотрити питање продужавања споразума о житу који истиче 18. маја.

Они наводе да је продужење споразума од животног значаја, јер ће без тога поново порасти цијене производа на свјетским тржиштима које ће се тешко обуздати.


Глас Српске