Превенција секундарне трауме кроз оснаживање :: Semberija INFO ::

 

Превенција секундарне трауме кроз оснаживање


Удружење грађана „ Психолуминис“ је почетком маја отпочело реализацију пројекта „ПРЕвенција секундарне трауме кроз оснаживање - ПРЕСТО“ који представља својеврсни наставак пројекта „Секундарна трауматизација: Посљедице прошлости или изазови будућности“  и пројекта који се односио на оспособљавање стручњака у раду са секундарно трауматизованим младим особама.

Пројекат се бави проблемом трансгенерацијског преноса  ратног трауматског искуства са старијих на млађе генерације који су рођени у послијератном периоду на територији БиХ и његовим утицајем на колективни опоравак. Циљ активности је подизање свијести и повећање разумијевања заједнице о утицају секундарне трауме као једног од значајнијих покретача радикализације на територији БиХ, те ублажавање ефеката трауме. Кориговање неадаптивних начина емоционалног реаговања, повећање социјалних и комуникацијских вјештина младих и њихових породица кроз јачање компетенција професионалаца је такође значајан циљ којем се тежи. 

Заједнице које су укључене у имплементацију пројектних активности су: Рибник, Мркоњић Град, Гламоч, Босанско Грахово, Босански Петровац, Ливно, Сански Мост и Кључ. Кроз јавни позив ће бити одабрани стручњаци из мапираних заједница који ће учествовати у обуци о раду са секундарно трауматизованим младим особама према постојећој методологији „Рад са секундарно трауматизованим младим особама“. Након тога ће се (такође путем јавног позива) одабрати 40 младих, учесника  са којима ће се радити директно кроз омладинске кампове и радионице у њиховим заједницама. Као и у претходном периоду, обуку одабраних професионалаца ће вршити стручњаци са дугогодишњим искуством по питању трауме и секундарне трауме: професор др Татјана Стефановић Станојевић, психолог и психотерапеут, Владен Беара, психолог и психотерапеут, др Тијана Мировић, психотерапеут, мр Едита Пајић, педагог и психотерапеут и Немања Рунић, психолог и методолог. 

Предвиђено трајање пројекта је 18 мјесеци, а шира јавност ће путем медијских садржаја моћи да прати ток реализације пројектних  активности. 

Пројекат „ПРЕвенција секундарне трауме кроз оснаживање - ПРЕСТО“ реализује се у оквиру пројекта  „Унапређење друштвене кохезије кроз сарадњу у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини“ који финансира Фонд за изградњу мира Генералног секретара Уједињених нација (ПБФ), а проводе УН-ове агенције у Босни и Херцеговини: Међународна организација за миграције (ИОМ) и Развојни програм Уједињених нација (УНДП).