Петиција за укидање жирија на Евровизији скупила више од 15 хиљада потписа :: Semberija INFO ::

 

Петиција за укидање жирија на Евровизији скупила више од 15 хиљада потписа


Покренута је петиција за укидање стручног жирија на Евровизији те је у два дана од покретања потписана више од 15 хиљада пута, а та бројка рапидно расте.

Наиме, шведска представница Лореен, која је побиједила, од жирија је добила укупно 340 бодова. Чланови стручног жирија додијелили су јој највећи број бодова и тако је довели до побједе. Након ње, највише бодова од жирија добила је Израелка Ноа Кирел - укупно 177. Финац Каарија с виралним хитом "Цха Цха Цха", чију су побједу многи прижељкивали, можемо га назвати и фаворитом публике, од жирија је добио 150 бодова.
 
С друге стране, публика је представнику Финске додијелила 376 бодова, највише. Док је Шведска од публике добила знатно мање, 243 бода.
 
Тај несразмјер између бодовања жирија и публике је разбјеснио добар дио евровизијских фанова који су финског представника видјели као побједника и многи су критиковали наклоност жирија према Лореен, а покренута је и петиција за укидање стручног жирија Евровизије.
 
"Како бисмо одржали интегритет Евровизије и осигурали њену будућност, предлажемо ревизију процеса гласања. Сматрамо да је у интересу такмичења и његових учесника да се сви жирији уклоне из процеса гласања. Овај приступ оснажује јавност, допуштајући да њихов колективни глас буде једина одредница исхода такмичења.
 
Ова забринутост је недавно истакнута у финалу Евровизије 2023., гдје се чинило да број гласова додијељен Шведској није у складу са ширим јавним мишљењем.
 
Петицију је покренуо фински ИТ стручњак Кристофер Мирдал те је у два дана прикупила преко 15 хиљада потписа.

(Независне)