Турска иде ка другом кругу предсjедничких избора, Ердоган у предности :: Semberija INFO ::

 

Турска иде ка другом кругу предсjедничких избора, Ердоган у предности


Турска иде ка другом кругу предсjедничких избора јер резултати на основу 98,55 одсто пребројаних гласова јуче одржаног првог изборног круга показују да је актуелни предсjедник Реџеп Таип Ердоган освојио 49,39 одсто гласова, а његов главни ривал Кемал Киличдароглу 45 одсто.

Ни Ердоган, кандидат Странка правде и развоја (АКП) ни Киличдароглу кандидат опозиционе Републиканске народне странка (ЦХП) нису успели да у првом кругу освоје више од 50 одсто гласова колико је потребно за побjеду и мораће да одмјере снаге у другом кругу који ће се одржати 28. маја, преноси Ројтерс.

Предсједнички избори ће одлучити не само о томе ко ће у наредних пет година предводити Турску и да ли се земља враћа на секуларнији, демократскији пут, већ и како ће се Турска носити са озбиљном економском кризом и повећањем трошкова живота, као и како ће званична Анкара надаље градити кључне политичке односе са Русијом, земаљама Блиског истока и Западом.

Киличдароглу, који је најавио да ће побиједити у другом кругу, позвао је своје присталице на стрпљење и оптужио Ердоганову странку да омета бројање гласова и извјештавање о резултатима.

Међутим, Ердоган је остварио бољи резултат него што су најављивале предизборне анкете и обратио се својим присталицама самоувјерен и у борбеном расположењу.

-Већ смо испред најближег ривала за 2,6 милиона гласова. Очекујемо да ће се ова цифра повећати са коначним званичним резултатима - рекао је актуелни турски предсједник.

Побједа Ердогана вјероватно ће погодовати званичном Кремљу, али ће узнемирити Бајденову администрацију, као и многе лидере европских и блискоисточних земаља који су имали проблематичне односе са њим.

Трећи националистички предсједнички кандидат из странке Савеза предака Синан Оган, освојио је 5,3 досто гласова и својом подршком једном од два главна кандидата у другом кругу могао би да утиче на коначни исход предсједничких избора.

(Танјуг)